23948sdkhjf

Kritiseret hovedstadsbyggeri indgår aftale om 284 af 900 boliger

Allerede i næste uge tager Sjælsø Management fat på opførelsen af den første etape af boliger i Københavns Sydhavn

Sjælsø Management får en nøglerolle i udviklingen af Stejlepladsen, området hvor Københavns by slutter, og motorvejen begynder.

Selskabet har netop underskrevet styringsaftale med Ejendomsselskabet Stejlepladsen. Det oplyser sidstnævnte i en pressemeddelelse.

Dermed ligger det fast, at Sjælsø Management skal stå for opførelsen af de kommende boliger på Stejlepladsen. Første etape på 284 boliger ud af de cirka 900 boliger sættes i gang allerede i uge 10.

- Det er et meget ambitiøst projekt, hvor der tænkes nyt - især når det kommer til bæredygtighedstiltag og genanvendelse af byggematerialer, siger Flemming Joseph Jensen, adm. direktør i Sjælsø Management, i en pressemeddelelse.

Forskellige boligtyper opført i klynger

Stejlepladsen bliver opført i etaper. For de stedkendte kan det oplyses, at første etape, der skal bebygges, er området langs Bådehavnsgade. Her vil der blive opført boliger af forskellig type og størrelse, og ligesom på resten af området vil hver fjerde boligkvadratmeter være almen. 

- Det er et meget specielt projekt netop fordi der er så stor differentiering af boligerne. Både i forhold til de forskellige boligtyper, men også når det kommer til udformning og placering af husene, hvor man er gået væk fra den klassiske karré og i stedet satser på klynger af forskelligartede huse, forklarer Flemming Joseph Jensen fra Sjælsø Management.

Omdannelsen af Stejlepladsen

Det cirka 5,2 hektar område omkring Stejlepladsen i Sydhavnen i København skal være et nyt, bæredygtigt kvarter af Udviklingsselskabet Stejlepladsen P/S (By & Havn og PFA). Området har været kendt for sit unikke havneliv med mange sejl- og bådeklubber langs kajkanten, kendetegn udviklingen i vidt omfang vil bevare.

’Stejlepladsen – Her det gror’, som et hold bestående af Christensen & Co Arkitekter og Urban Creators, Kragh & Berglund, Urban Power og Moe står bag, vandt i november 2019 arkitektkonkurrencen om en bebyggelsesplan.

Det er visionen, at det cirka 51.800 kvm store areal skal udvikles til et nyt og bæredygtigt boligområde med cirka 900 boliger, hvoraf 25 pct. af de samlede boligareal skal være almene boliger - KAB blev i januar 2021 valgt som samarbedspartner på 200 almene boliger.

De almene og private lejligheder skal integreres i samme boligklynger, og opføres via delegerede bygherre.

På Stejlepladsen arbejderne parterne også med at finde på nye måder, man kan genbruge forskellige typer af byggematerialer til blandt andet facader. Der lægges også vægt på, at der skal skabes grønne gårdrum mellem husene og beplantede arealer langs kanten ud mod vandet.

Det forventes, at de første beboere kan flytte ind på Stejlepladsen i løbet af 2026.

Forsinket af priser og klage

Udviklingen af Stejlepladsen skulle ifølge de oprindelige planer for længst have været i gang, så de første beboere kunne flytte ind i første halvdel af 2025. 

Sådan lød planen, da Ejendomsselskabet Stejlepladsen i maj 2022 præsenterede entreprenørfirmaet Enemærke & Petersen som vinder af første etape af områdets cirka 900 boliger. Parterne skrev under på både samarbejdsaftale, betinget totalentrepriseaftale og totalrådgiveraftale, hvor Enemærke & Petersen bliver totalentreprenør og Arkitema totalrådgiver på det kommende byggeprojekt.

Men markedsuro og stor prisstigninger fik i efteråret Stejlepladsen til at rykke hele processen. Hermed blev selve byggeriet skubbet fra første halvdel af 2023 til foråret 2024.

I den spæde start af 2023 blev en anden sten ryddet af vejen. Miljø- og Fødevareklagenævnet afviste en klage fra Foreningen Fiskerhavnens Venner og Danmarks Naturfredningsforening, som er knyttet til grundlaget for projektet.

Afgørelser om Stejlepladsen

I februar 2021 vedtog et flertal i Københavns Kommunes Borgerrepræsentation kommuneplantillæg nr. 5 til kommuneplan 2019 og lokalplan nr. 600, Stejlepladsen, med tilhørende miljøvurdering og sammenfattende redegørelse.

Efterfølgende indgav Foreningen Fiskerhavnens Venner og Danmarks Naturfredningsforening, København en samlet klage over planvedtagelsen og miljøvurderingen til både Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Planklagenævnet afviste samtlige klagepunkter i juli 2022, og nu Miljø- og Fødevareklagenævnet har gjort det samme i december 2022.

Kilde: Ejendomsselskabet Stejlepladsen P/S

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109