Rådgivere øger antallet af ansatte for fjerde år i træk
For fjerde år i træk oplever de danske rådgivervirksomheder vækst i antallet af medarbejdere.
Det fortæller den seneste medarbejderstatistik fra Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), der offentliggøres torsdag.
Især de største firmaer i branchen har markant fremgang, drevet af en bred opgaveportefølje.
De virksomheder, der trives godt med at være 10-20 mand, og leve af at levere til byggeriet, ja, de har fortsat det sammen antal medarbejdere Henrik Garver, adm. direktør, FRI
Og særligt her fortsætter arbejdet med at tiltrække folk med andre uddannelser end de traditionelle ingeniører.
Ved årsskiftet beskæftigede foreningens medlemsvirksomheder 14.859 personer i Danmark. Det er en stigning på 6,4 pct. i forhold til året før.
- Det er en mindre stigning, end branchen så sidste år, men ikke desto mindre en udvikling, der sker i en tid, hvor markedet er udfordret på centrale områder. En tilvækst på 900 nye arbejdspladser er et sjældent højt tal på brancheniveau, siger adm. direktør Henrik Garver hos FRI.
Pharma som lokomotiv
Den største del af væksten sker i de store virksomheder, der arbejder inden for alle sektorer, eksempelvis industri- og procesrådgivning, hvor der er mange rådgiveropgaver i den danske medico- og pharma-industri, i fødevareindustrien og inden for logistik.
- Ikke desto mindre har vi stadig exceptionelt stor mangel på ingeniører i Danmark, siger han i en pressemeddelelse.
Presset byggesektor
Anderledes ser det ud med de mindre virksomheder med 10-50 ansatte. I denne gruppe af virksomheder er 73 pct. primært beskæftiget med opgaver i byggeriet.
- Byggerisektoren er udfordret i disse år, hvor især boligbyggeriet er gået helt i stå. Men også her ser vi en beskeden vækst. Erhvervsbyggeri og de offentlige bygherrer sørger for, at der stadig bygges i Danmark. Derfor oplever vi en lille fremgang, selv for de virksomheder der ikke bare kan rykke deres forretning over i et andet marked. De har ikke været nødt til at skære ned, pointerer Henrik Garver, der kalder branchen "solid".
Han tilføjer til FRI-rapporten:
- De virksomheder, der trives godt med at være 10-20 mand, og leve af at levere til byggeriet, ja, de har fortsat det sammen antal medarbejdere og rådgiver om byggeri, siger Henrik Garver.
Sund forretningsmodel
Selv på den sværeste position i et virkeligt udfordret marked, har de en sund forretningsmodel, lyder det fra FRI som en konklusion på medarbejderstatistikken.
- Dertil lægger virksomhederne et stort arbejde i rekruttering og i en styrket tilknytning, tilføjer Henrik Garver, der understreger, at tallene i medarbejderstatistikken repræsenterer en nettotilvækst på brancheniveau.
- Virksomhederne har også medarbejdere, der er gået på pension, og der er naturligvis også en del, der skifter job internt i branchen. Så den samlede rekrutteringsindsats er jo reelt væsentligt større, siger han.