Så meget har byggeriets virksomheder betalt i skat
2022 var et barsk regnskabsår for mange danske bygge- og anlægsvirksomheder, som måtte kæmpe for hver indtjeningskrone efter store prishop på materialer og energi.
Alligevel har branchens største aktører formået at spytte et stort trecifret millionbeløb i statskassen i form af selskabsskat.
Det viser en gennemgang, Licitationen har lavet af Skattestyrelsens åbne skatteliste, som for nylig er udkommet for indkomståret 2022.
Samlet set sendte de 20 største skatteydere blandt entreprenører, rådgivere og arkitekter cirka 740 mio. kr. af deres overskud videre til skattefar.
Familieejet entreprenør i top
Øverst på listen står selskabet Lae 71 ApS, som i 2022 betalte knap 142 mio. kr. i selskabsskat.
Bag det anonyme selskabsnavn gemmer ejeren af en af landets største entreprenør- og udviklerkoncerner sig.
Det drejer sig om Lars Enggaard, som er ejer og tredje generation i familien bag A. Enggaard Holding med hovedsæde i Svenstrup ved Aalborg.
Den nordjyske koncern med knap 500 ansatte omsatte i 2022 for mere end 2,7 mia. kr. med et resultat før skat på 444 mio. kr.
Resultatet, som af ledelsen blev betegnet som "meget tilfredsstillende", var påvirket af flere påbegyndte større entrepriser og afhændelse af investeringsejendomme samt kursgevinster, fremgår det af regnskabet.
Tak fra skatteministeren
Selv om A. Enggaard-koncernen i 2022 var den største skatteyder i sin branche, befinder selskabet sig helt nede på plads nummer 66 blandt de allerstørste skattebetalere i Danmark.
Her er det ejeren af medicinalkæmpen Novo Nordisk, Novo Holdings, som fører an med en skattebetaling på svimlende 8,7 mia. kr. i 2022.
Samet set betalte danske selskaber hele 94 mia. kr. i selskabsskat i 2022.
Det fik i sidste uge skatteminister Jeppe Bruus (S) til at sende en tak til selskaberne.
- Jeg vil gerne sige tak til alle de mange selskaber, deres ejere og medarbejdere, som bidrager til finansieringen af det danske velfærdssamfund. 2022 var på mange måder et vanskeligt år, og på trods af dette formår virksomhederne at levere flotte resultater, lød det fra skatteministeren.
Høje overskudsgrader
Kigger man længere ned på listen over byggeriets største skattebetalere, ligger Glostrup-entreprenøren Hoffmann A/S på andenpladsen.
Hoffmann A/S har i en lang periode - selv i svære år - formået at skabe høje overskudsgrader. Det gjaldt også for indkomståret 2022, hvor den norsk ejede entreprenør afleverede 82 mio. kr. af sit overskud til statskassen.
På tredjepladsen ligger Sweco, som 2022 havde sit bedste regnskabsår nogensinde. Den svensk ejede rådgivergigant betalte 79 mio. kr. i selskabsskat i 2022.
En plads længere nede følger Huscompagniet, som for 2022 betalte 58 mio. kr. i selskabsskat. Den børsnoterede husbyggerkoncern har ellers haft problemer nok at slås med, efter at markedet for nye parcelhuse er svundet drastisk over de seneste to år.
Men trods modgangen var 2022 det næstbedste år i Huscompagniets historie, fordi de huse, koncernen byggede i løbet af året, var solgt, før markedet blev voldsomt udfordret.
Branchens største på syvendeplads
På top 20-listen findes også flere store betonvareproducenter som Romodan, der bl.a. står bag Industri Beton og Ikast Betonvarefabrik, samt CRH Denmark, der ejer CRH Concrete og Heidelberg Materials, som før hed Contiga.
Arkitektbranchen er derimod kun repræsenteret på top 20-listen med Bjarke Ingels-selskabet BIG Development, som betalte godt10 mio. kr. i selskabsskat i 2022.
Man skal helt ned på syvendepladsen for at finde landets største entreprenørkoncern, Per Aarsleff Holding,
Den børsnoterede gigant slap i 2022 med at betale knap 44 mio. kr. i selskabsskat. Det skete, efter Aarsleff-koncernen i december 2022 for fjerde år i træk kunne præsentere "et historisk positivt resultat" på 683 mio. kr. før skat i det forskudte regnskabsår 2021/22.
I det foregående indkomstår 2021 måtte Aarsleff da også af med et langt større beløb, nemlig 197 mio. kr., i selskabsskat.
Normalt med udsving
Ifølge Jacob Bræstrup, skattepolitisk chef i Dansk Industri (DI), er det også helt normalt, at selskabsskatten kan svinge kraftigt fra år til år.
- Det er jo en skat, som bliver opkrævet på det overskud, der er i virksomheden, efter at omkostningerne er betalt, siger han.
Han peger på, at en virksomhed, der et år investerer en stor del af sit overskud, eksempelvis i udvikling eller indkøb af nye maskiner, dermed typisk vil have store omkostninger og lande et lavere overskud, som der skal betales selskabsskat af.
- Det er jo ikke et krisetegn, men tværtimod positivt. Og det er det, der gør selskabsskatten så utrolig svær at vurdere på, siger Jacob Bræstup.
Han tilføjer, at byggebranchen i forhold til mange andre brancher er meget konjunkturfølsom.
- Derfor vil man også forvente, at den selskabsskat, der bliver betalt, kan variere enormt meget fra år til år med konjunkturerne i branchen, siger han.
Se listen: Så meget har byggeriets virksomheder betalt i skat