Femern er et lokalt projekt: Sjællandske virksomheder render med ordrerne
Femern-byggeriet er en vækstmotor for erhvervslivet, men mest for sjællandske virksomheder.
43 pct. eller næsten hver anden kontrakt, der vindes af en dansk virksomhed, har adresse i Region Sjælland. Det viser den seneste opgørelse over antallet af underleverandører på det omfattende tunnelprojekt fra Femern A/S.
225 virksomheder fra Region Sjælland har bidraget til tunnelbyggeriet, mens Region Hovedstaden leverer 128 virksomheder.
Til sammenligning er 28 virksomheder med adresse i Nordjylland repræsenteret på listen, mens Midtjylland har 50 virksomheder med og Region Syddanmark 89.
Ryger til udlandet
Tager man de udenlandske virksomheder med i beregningerne, har i alt 769 virksomheder bidraget til det store byggeri. 520 af disse er danske virksomheder. I seneste opgørelse fra september var tallet 477 danske virksomheder.
Hvor stor en andel af kontraktsummen, som går til danske virksomheder, oplyses heller ikke denne gang.
Sikkert er det dog, at langt den overvejende del af kontraktsummen på godt 55 mia. kr. (2015-tal) ryger ud af landet. Aarsleff er eneste danske deltager i de to største kontrakter under FLC-konsortiet, mens resten kommer fra især Frankrig, Holland og Spanien.
Entreprenørvirksomheden Holbøll A/S, med hovedsæde i Næstved, er én af de virksomheder, der har udført opgaver på Femern-projektet.
Som underleverandør til Fehmarn Belt Contractors (FBC) har Holbøll A/S bl.a. tidligt i projektet udført jordarbejder, hvor 100 medarbejdere i døgndrift kørte med 25 maskiner.
Senere har virksomheden haft opgaver på bl.a. de transformerstationer, der bygges som led i Femern-projektet, lyder det i pressemeddelelsen.
- Vi oplevede en betydelig vækst og en øget omsætning, mens vi var i gang med de store jordarbejder. Men den største værdi for vores virksomhed er den viden og de erfaringer, vi har fået i kraft af vores medvirken i Femern-projektet, siger ejer og administrerende direktør Carl-Ole Holbøl.