23948sdkhjf

Kommune sætter ind med kystbeskyttelse mod stormflod

Bogense er udpeget som et af de områder, der er mest udsat i forhold til stormflod

Havet viste tænder i Bogense under stormen Malik i januar 2022 og senest i december 2023. 

For at beskytte både by og sommerhuse samt Natura 2000-områder, §3-natur og beskyttede arter sætter Nordfyns Kommune nu gang i beskyttelse af otte km kyst ved Bogense.

WSP har udarbejdet detailprojekt og miljøkonsekvensvurdering af projektet, skriver rådgiveren i en pressemeddelelse.

Diger flyttes

Her fremgår det, at kystbeskyttelsen sker ved at flytte digerne længere ind i landet. På den måde kan der skabes "værdifuld natur" i form af strandeng foran diget, og samtidig behøver man et langt mindre dige. Det gør det lettere at få diget til at passe ind i landskabet foruden, at det bliver billigere at etablere, lyder det.

Overskudsjorden fra de gamle diger lægges ud foran diget, og engarealet hæves dermed, så det også bliver mere robust overfor stormflod og havvandsstigninger. Der, hvor det ikke er muligt at flytte diget tilbage, forhøjes og forstærkes det eksisterende dige i stedet.

Digerne består overvejende af materialer som sand, ler og muld. Nogle steder, hvor det bliver påvirket kraftigere af bølgerne, indarbejdes stenbeskyttelser, som dækkes "i videst muligt omfang af muld og overskudsjord, så diget passer bedre ind i landskabet".

- Diget er ikke kun et teknisk anlæg, der skal beskytte mod stormflod. Vi søger hele tiden at minimere påvirkningen af naturen og tænke rekreative muligheder ind i løsningerne, siger Christian Helledie, der er kystteknisk chef i WSP Danmark.

I byområderne søges løsningerne integreret i det eksisterende byrum, så højvandsmuren "generer mindst muligt". Enkelte steder vil der være mobile højvandsporte for at kunne opretholde trafikken ved havnen, fremgår det videre.

Skal holde i mindst 50 år

Stormflodsbeskyttelsen skal ifølge pressemeddelelsen holde i mindst 50 år og er "optimeret til, at der i videst muligt omfang kan bygges videre på løsningerne i fremtiden".

GIS og Geodata har ifølge WSP været "helt grundlæggende" for at kunne udarbejde projektet.

Miljøvurderingen, der er afsluttet, er politisk vedtaget i Nordfyns Kommune og afventer nu endeligt høringssvar fra Miljøstyrelsen. Derefter kan projektet sendes i udbud. Kystbeskyttelsen på strækningen forventes afsluttet i 2025.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094