23948sdkhjf

100 år gamle planer får liv med byggeri til 50 millioner

Designmuseum Danmark bygger nyt og samler designværksted, bibliotek og læsesal under ét tag

I 2025 tager Designmuseum Danmark det første spadestik til et nyt videnshus, der samler museets bibliotek, læsesal og designværksted under ét tag og giver liv til en gammel drøm. Til at realisere projektet har museet fået støtte på 50 mio. kr.

Tegnestuen Praksis skal stå for at indpasning den nye bygning i det unikke arkitektoniske miljø i Frederiksstaden i København, hvor museet ligger.

- Vi er utrolig taknemmelige for den generøse støtte, som betyder, at vi kan skabe et levende og tilgængeligt læringshus, der rammesætter og muliggør livslang læring og uddannelse inden for design, kunsthåndværk og håndvær, udtaler Designmuseum Danmarks direktør Anne-Louise Sommer i en pressemeddelelse.

De 50 mio. kr. støttekroner kommer fra Villum Fonden, Augustinus Fonden og C.L. Davids Fond og Samling.

Designmuseum Danmark er et af Nordens centrale udstillingssteder for dansk og internationalt industrielt design, kunstindustri og kunsthåndværk.

100 år gammelt ønske

Designmuseum Danmark har siden 1926 haft til huse i rokokobygningen som tidligere var Kongelige Frederiks Hospital. I begyndelsen af 1920’erne indrettede arkitekten Kaare Klint museet og formulerede en vision om en læringsfløj nord for hovedbygningen, som nu – godt 100 år senere – bliver til virkelighed.

Videnshuset skal blandt andet rumme bibliotek, læse- og studiesal og museets designværksted, hvilket giver plads til læring, læsesal og åbne workshoprum med en høj tilgængelighed – også udenfor museets åbningstid. En multisal skal give plads til foredrag, designdebatter, seminarer, konferencer, branchemøder og pop-up-udstillinger – og skabe et unikt rum for designfaglig udveksling.

Det nuværende designværksted bibeholdes og bliver en integreret del af den nye bygning.

Bæredygtighed kommer til at præge det kommende byggeri. Både i bred forstand, når det gælder respekt for stedets historie, naboer og omgivelser, og helt håndgribeligt i forhold til bæredygtighed i materialer og konstruktion samt levedygtighed, så huset lever videre til de næste generationer.

Med realiseringen af Videnshuset fuldendes den bygningstransformation, der blev igangsat med den store restaurering af den fredede museumsbygning i 2020-22.

Første spadestik til det nye Videnshus, som skal opføres langs museets venstre fløj, forventes at blive taget i forsommeren 2025.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.987