Konkurstruet udviklers holdingselskab reddet af rekonstruktion
Den kriseramte ejendomsudvikler Oskar Group A/S kan nu se truslen om konkurs, der har presset firmaet siden september, forsvinde.
Rekonstruktionsplanen for selskabets holdingselskab blev således vedtaget i skifteretten ved Sø- og Handelsretten i København tidligere i dag.
- Det har naturligvis været en hård periode, men vores medarbejdere har håndteret hele forløbet forbilledligt og sørget for, at hverdagen har været præget af godt humør og overskud, selvom selskabet har været i modvind. Det er vi meget imponeret af, og vi er dem dybt taknemmelige, udtaler adm. direktør Jesper Brinkmann i en pressemeddelelse fra firmaet.
Oskar Group A/S gik i rekonstruktion d. 6. september i år som følge af af problemer i datterselskaber Oskar Byg.
Frasalg ændrer firmaet
Som en konsekvens af rekonstruktionen frasælger Oskar Group en række ejendomme til det nystiftede selskab Greater Copenhagen Development.
Dermed fortsætter udviklingsprojekterne i ejendommene, men nu med Greater Copenhagen Development som ejer.
Det nystiftede selskab får en ejerkreds, der hovedsageligt kommer til at bestå af investorer, som er faciliteret af svenske Vinga, som Oskar Groups tidligere har arbejdet sammen med.
Derudover får Henrik Wessmann Jensen, ejer af Oskar Group, en minoritetsejerandel i Greater Copenhagen Development.
Oskar Group har også indgået en aftale med Greater Copenhagen Development, hvor man blandt andet skal stå for udvikling og management af de ejendomme, som koncernen har frasolgt.
Salgene betyder, at Oskar Group fremover vil fokusere på rollen som specialiseret ejendomsudvikler, der samarbejder med forskellige partnere uden selv at eje de bygninger, hvor man er involveret i udviklingen.
Konkurs i datterselskaber
Rekonstruktionen har imidlertid ikke været uden ofre, og flere datterselskaber har måttet lade livet.
I september valgte ejendomsudvikleren således at lade Oskar Byg A/S gå konkurs.
Baggrunden for de økonomiske problemer i holdingselskabet hang sammen med netop byggefirmaet. Således valget pensionsselskabet Pensam i slutningen af august at ophæve en totalentreprisekontrakt med Oskar Byg på et udviklingsprojekt i København.
Ophævelsen af kontrakten udløste kautionsforpligtelser for op mod 50 mio. kr., som holdingselskabet Oskar Group A/S hæftede for. Det pressede likviditeten i en sådan grad, at holdingselskabet endte i rekonstruktion.
I november blev datterselskabet Ejendomsselskabet Hejrevej 5 ApS også erklæret konkurs af Sø- og Handelsretten.
- Men det har desværre ikke kunnet lade sig gøre at finde en tilfredsstillende model, som alle kreditorer kunne se sig selv i. Det betyder, at en konkurs desværre er uundgåelig for selskabet, udtalte Jesper Brinkmann dengang.
Oskar Group
- I 1955 startede Oskar Jensen ejendomsselskabet Oskar Jensen i Roskilde. Oskar Jensen begyndte som købmand og blev senere mægler for salg af købmandsforretninger.
- Sønnen, Henrik Wessmann Jensen, begyndte at arbejde for Oskar Jensen i 1979, hvor selskabet var begyndt at udvikle supermarkeder og butikker. I 1982 udvidede duoen forretningsområdet, så fokus var mere bredt på erhvervsejendomme.
- I 1988 overtog Henrik Wessmann Jensen rollen som CEO i selskabet efter sin far, og i 1991 flyttede han selskabet fra Roskilde til København.
- Henrik Wessmann Jensen overtog firmaet i 1993 og valgte i den forbindelse at fokusere mere entydigt på udvikling fremfor mæglerforretning.
- I 2022 valgte Henrik Wessmann Jensen at overdrage sin rolle som CEO i Oskar Group til Jesper Brinkmann, mens han selv fortsatte som Chief Strategy Officer (CSO) og bestyrelsesformand.
- Siden årtusindskiftet har Oskar Jensen udviklet mere end 170.000 kvadratmeter kommerciel ejendom især i hovedstadsområdet. Blandt projekterne er Tuborg Bryghus, KEA Empire og Mælkeriet Enigheden.
Kilde: Oskar Group / Henrik Wessmann Jensen