Nyt værktøj til teknikudbud er ude
En fælles praksis for udbud på teknik- og installationsområdet har set dagens lys. Den er udarbejdet af et bredt samarbejde med nøgleaktører fra hele byggeriets værdikæde.
Samarbejdet er forløbet over det seneste år og er nu kulmineret i værktøjet ”A115 – Tekniske Installationer”, der består af en "entydig aftalestruktur til koordineringen og fordelingen af ansvar på teknik- og installationsudbud", lyder det i en pressemeddelelse fra Molio, der har faciliteret forløbet.
- Vi har oplevet ekstraordinært stor interesse og efterspørgsel på værktøjet, som vi forventer kommer til at gøre en forskel for både samarbejdet og økonomien på mange fremtidige projekter, siger udviklingschef i Molio, Bjarke Fjeldsted.
Stigende kompleksitet
Ifølge pressemeddelelsen er omfanget og kompleksiteten af tekniske installationer i byggeriet steget, da "materialer, komponenter og løsninger er blevet langt mere avancerede og i stigende grad kræver både styring og indregulering".
Og "for flere af de tekniske installationsfag har det derfor været normen, at projekteringsydelserne fordeles mellem flere aktører, hvilket i praksis har resulteret i ansvarsmæssige, økonomiske og tidsmæssige udfordringer for de involverede", lyder det videre.
- I mange tilfælde bliver de komplekse grænseflader indenfor tekniske installationer ikke aftalt klart nok. I Byggeriudvalget i FRI ser vi etableringen af A115 som et godt rammeværk til at forbedre koordinering og samarbejde indenfor installationsfagene. Med A115 forventer vi fremadrettet færre tvister, bedre økonomi og samarbejdsklima, siger Søren Brøndum, der er bygningsdirektør i Rambøll og formand for Byggeriudvalget i FRI.
Kort om A115 Tekniske installationer
Udviklingen af A115 Tekniske installationer er gennemført med økonomisk støtte fra Realdania, Artelia, Cowi, Niras, Rambøll Fonden og Molio.
Projektet er faciliteret af Molio med en projektgruppe bestående af Rambøll, NCC, Artelia, Cowi, Niras, Bygningsstyrelsen og Siemens. De har refereret til en styregruppe med Bygherreforeningen, Danske Ark, FRI og Veltek.