23948sdkhjf

10.000 potentielle sager: Kommune erkender for høje byggesagsgebyrer

Klage fra borger satte spot på fejl i opkrævninger i Aarhus Kommune

I op mod 10.000 sager frem mod 2020 kan Aarhus Kommune have opkrævet for meget i byggesagsgebyr. 

Ifølge Århus Stiftstidende kan der i gennemsnit være opkrævet 718 kr. for meget i hver af de 10.000 byggesager svarende til samlet op mod lige knap 7,2 mio. kr. 

Den ekstra opkrævning skyldes, at kommunens byggesagsbehandlere - lige som i andre kommuner - frem for at registrere den faktiske tid blev instrueret af Kommunalteknisk Chefforening i at runde op til nærmeste kvarter. Har en virksomhed eller borger således ført en samtale med en sagsbehandler i tre minutter, er der alligevel blevet opkrævet for 15. 

- Når man har begået en fejl som myndighed, så er det myndighedens fejl at rette op på den. Selvom der er blevet handlet i god tro, så har vi opkrævet penge fra borgerne forkert, og nu er det vores opgave at gøre det godt igen, siger Solveig Munk, formand for teknisk udvalg i Aarhus Kommune, til Århus Stiftstidende.

Kommunen tilbyder nu, at borgere og virksomheder kan få gennemgået deres sager og få penge tilbage, hvis det viser sig, at der er sket fejl i opkrævningen. Man skal imidlertid selv søge om muligheden for at få set på sin sag.

Klage fik det frem

Århus Stiftstidende har set eksempler på byggesager, hvor der er registreret op mod 90 tidsregistreringer på én sag, og i hver enkelt kan der være opkrævet for meget. 

Kommunen anslår, at der i mange tilfælde vil være tale om forkert opkrævning af mindre beløb på mellem 200-300 kr. Borgere eller virksomheder med større byggesager skal imidlertid potentielt tilbagebetales mellem 2.000-5.000 kr., lyder det.

Sagen kom frem i lyset efter en klage fra en borger, der skulle betale knap 5.700 kr. i en sag, hvor Aarhus Kommune afviste ønsket om at bygge en udestue. 

Borgeren var blevet opkrævet for 23 tidsregistreringer á 15 minutter, selvom der i de fleste tilfælde var tale om korte telefonopkald. Klagen blev sendt til Byggeklageenheden, som gav borgeren ret. 

Nu per minut

Ifølge Århus Stiftstidende har kommunens tekniske udvalg besluttet, at der kan gøres krav på tilbagebetaling i de op mod 10.000 sager fra perioden 2018-2020. 

Tallet kan dog være højere, da det den potentielle meropkrævning også er forekommet mellem 2015-17, men en forældelsesfrist kan gøre det svært at hente penge hjem her. Borgere og virksomheder kan dog stadig søge. 

Videre lyder det, at Teknik og Miljø vurderer, at omkostningerne forbundet med at gennemgå alle 10.000 sager løber op i næsten 16 mio. kr. 

- Det er jo op til den enkelte borger at beslutte, om man vil have sin sag genoptaget eller ej, men når kommunen som myndighed har begået en fejl, så skal der også betales ved kasse ét. Da Aarhus Kommune havde opkrævet for meget i varmeafgift, blev der også betalt tilbage, siger formand for teknisk udvalg, Solveig Munk, til Århus Stiftstidende. 

I en pressemeddelelse, Licitationen - Byggeriets Dagblad har modtaget fra teknik og miljø i Aarhus Kommune, opfordrer kontorchef Torben Simonsen til at henvende sig, hvis man er i tvivl om, om man har betalt for meget. 

- Men vi opfordrer også til, at man væbner sig med tålmodighed, da der er tale om en meget stor sagsmængde, siger han. 

Det fremgår videre, at kommunen siden juni 2021 har registreret sagsbehandling pr. minut.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078