Milliardstort dansk projekt er gået i jorden
Så er skovlen i jorden, og det nye hovedkvarter til Forsvarets Efterretningstjeneste er nu et skridt nærmere.
Første spadestik-begivenheden fandt sted tirsdag på Svanemøllen Kaserne, og det kæmpestore offentlige-private samarbejde er altså nu gået ind i byggefasen.
- Siden aftalen blev underskrevet i foråret, har der været fuld knald på projekteringen af dette historiske byggeri. Og det er en stor milepæl, at vi nu starter selve byggeriet af en ejendom, som kommer til at blive helt central for Danmarks fremtidige sikkerhed, siger Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark, der er bygherre på projektet.
Byggeprocessen ventes at tage fire år og vil munde ud i et 50.000 kvm stort domicil, der kan samle alle medarbejdere i Forsvarets Efteretningstjeneste, som i dag er fordelt på tre forskellige lokaliteter. Anlægssummen er på over to mia. kr.
Totalentreprenør er MT Højgaard Danmark.
- Som entreprenører er det særdeles spændende at være med til at udføre et så stort og vigtigt byggeri, hvor der på flere fronter er meget høje krav til sikkerhed, logistik og udførelse. Det kan jeg tydeligt mærke, når jeg besøger lokationen og projektet. Projektets samfundsmæssige vigtighed forstås af alle involverede parter, siger Carsten Lund, adm. direktør i MT Højgaard Danmark.
Når domicilet er færdigt vil driften blive varetaget af Deas Group for driftsselskabet, der i fællesskab er ejet af Deas Group og MT Højgaard Property Development.
- Vi er i Deas stolte over at være en betroet samarbejdspartner i det største og mest omfattende OPP-projekt i dansk historie. Nu venter de næste store milepæle i byggeriet, og vi ser frem til at drifte den historiske ejendom, når den står færdig, fortæller adm. direktør i Deas Group, Rikke Lykke.
Byggeriet ventes at blive taget i brug 1. juli 2027.
Kort om projektet
Størrelse: Cirka 50.000 kvm
Anlægssum: Over to mia. kr.
Bygherre: PensionDanmark
Totalentreprenør: MT Højgaard Danmark
Driftsoperatør: Deas Group & MT Højgaard Property Development i fælles driftsselskab
Arkitekt: Vilhelm Lauritzen Arkitekter
Ingeniør: Rambøll
Forventet ibrugtagning: 1. juli 2027