23948sdkhjf

Cowi vokser i top og bund - men lønsomheden må vente

Cowis ordrebog er rekordstor men høj medarbejdertilgang kræver tålmodighed med overskudsgraden, fortæller adm. direktør Jens Christoffersen om halvårsregnskabet

Den grønne omstilling lader sig ikke bremse af inflation og højere materialepriser. 

- I årets første seks måneder er vi vokset organisk med 12 pct, og ordrebogen er rekordstor og nærmer sig seks mia. kr. Vores strategiske fokus på grøn omstilling har ramt et voksende behov i markedet.

Sådan lyder det Jens Højgaard Christoffersen, adm. direktør hos Cowi, i forbindelse med offentliggørelsen af halvårsregnskabet fra rådgivergiganten med hovedsæde i Lyngby nord for København.

At lønsomheden ikke helt følger med, er også en del af udmeldingen, men det vender vi tilbage til om et øjeblik.

Flere grønne investeringer

En stor del af bagtæppet for Cowis arbejde er blandt andet sommerens hedebølge og store mængder monsterregn, der også herhjemme har gjort det klart, at klimaforandringerne er her, og det er nødvendigt at handle.

- Derfor fortsætter vi - drevet af stærke kunderelationer - investeringerne i grøn energi, bæredygtig infrastruktur og energi-effektive produktionsfaciliteter, fortæller Jens Højgaard Christoffersen.

Ordrebogen er i halvåret vokset med 611 mio. kr. til 5,8 mia.

Det har på grund af hans deltagelse i bestyrelsesmøde onsdag ikke været muligt for Licitationen at få en supplerende kommentar fra Jens Højgaard Christoffersen, men i en pressemeddelelse i forbindelse med offentliggørelsen siger han, at væksten er meget tilfredsstillende og at virksomheden skal være centralt placeret i arbejdet med at indrette verden til millioner af nye borgere, der er forbundet af grøn infrastruktur.

Højgaard Christoffersen fremhæver, at virksomheden med de knap 8.000 ansatte blandt andet har vundet udvidelsen af metroen i København (M5), en ny etape af Bergen letbane og endnu en etape på jernbaneprojektet Östlänken i Sverige. 

- Desuden begynder de grønne investeringer i USA at tage fart, efter at politikerne er blevet enige om at frigive milliarder til sådanne investeringer, siger han.

I første halvår er vores medarbejderantal vokset og det tager tid, inden de nye er oppe i gear og fakturerbare. Til gengæld giver det os en stor kraft til at fortsætte vores vækst Jens Højgaard Christoffersen, adm. direktør, Cowi

Lønsomheden falder nu

I årets første seks måneder steg omsætningen med otte procent til 3.9 mia. kr. mod 3.4 mia. i samme periode sidste år.

- Den vækst er ganske tilfredsstillende, når man også tager med i ligningen, at der har været negative valutakurspåvirkninger på 182 mio. kr., siger Jens Højgaard Christoffersen.
- Lønsomheden (EBIT-procenten eller overskudsgraden, red.) faldt til 3,9 procent (fra 5,6 pct. i første halvår af 2022, red.) hvilket skyldtes en lavere faktureringsgrad og de negative valutakurspåvirkninger, uddyber Cowi-direktøren.

- I første halvår er vores medarbejderantal vokset med netto 475 mennesker, og det tager noget tid, inden de nye kolleger er helt oppe i gear og fakturérbare. Til gengæld giver det os en stor kraft til at fortsætte vores vækst, håber han.

Kunderne vender tilbage

Jens Højgaard Christoffersen er, ifølge Cowis egen udmelding, overbevist om, at lønsomheden vil styrkes markant i årene, der kommer.

- Alle de grundlæggende parametre peger i den rigtige retning. Derfor er jeg sikker på, at vores lønsomhed vil styrkes markant i de kommende år. Vi vokser, fordi vores kunder vil lave forretning med os igen og igen, og fordi investeringer i en bæredygtig fremtid vil accelerere.

Han skyder også ind, at andelen af store projekter med højere margin vokser relativt mere end andre projekter i vores portefølje.

Jens Højgaard Christoffersen nævner desuden opkøbet af islandske Mannvit som et strategisk vækstkøb:

- Mannvit er eksperter inden for CO-fangst, geotermisk energi og vandkraft; alle kompetencer, som er voldsomt efterspurgt. 

Kæmpestort vandanlæg

Et af de seneste projekt-skud på stammen er - sammen med Arkitema og Øllgaard Rådgivende Ingeniører som underrådgivere - opgaven med totalrådgivning og renovering af Tinghøj Vandreservoir.

Det er et kæmpestort drikkevandsanlæg nord for København; i princippet et enormt vandtårn, der ligger på det højeste punkt tæt på København, 47 meter over havet. Honoraret forventes at være i størrelsesordenen 80 mio. kr., og projektet løber frem til 2031.

I Danmark skal ingeniørfirmaet, i joint venture med Arup, desuden være rådgiver for Metroselskabet og blandt andet hjælpe med anlægsprojektering af det, "der skal blive verdens grønneste metro til dato, M5", som Cowi fortæller i pressemeddelsen. 

- Den første fase af vores ydelser omfatter anlægsprojektering og løber i to år, men Metroselskabet har option på at forlænge vores rolle som rådgiver i de næste ti år, siger Cowi-direktøren om projektet.

M5 forventes at åbne i 2035.

Det vandt Cowi i første halvår af 2023

I Lysekil i Sverige skal Cowi projektere Preems produktionsanlæg for grønne brændstoffer. Det bliver et anlæg i stor skala til omdannelse af fornybare råvarer til grønne brændstoffer. Det forventes at kunne reducere CO2-udledninger fra køretøjer med op mod 1,7 mio. tons om året. Cowi er ansvarlig for projektering, ingeniørteknik samt projektledelse. Opgaven er den største, rådgiveren nogensinde har løst for Preem.

I Storbritannien har rådgiverne afsluttet den såkaldte pre-Feed-fase af deres første større CO2-fangstprojekt i landet, Runcorn, som bliver blandt de første affald-til-energi-anlæg i verden med den teknologi. Anlægget kan fjerne 450.000 tons CO2 fra atmosfæren om året.

I Norge er den rådgivende ingeniørvirksomhed blevet tildelt kontrakten for detailprojektering af Bergen letbane.
Projektet omhandler femte fase af opførelsen af banen, som vil strække sig fra centrum af Bergen til Åsane og vil stå klar om cirka ti år. Cowi er blevet tildelt kontrakten sammen med underrådgiverne Rambøll og Asplan Viak. Projektets samlede anlægsomkostninger anslås til 17 mia. norske kroner (10,9 mia. kr.), og omsætningen for projekteringsarbejdet er budgetteret til 1-1,5 mia. norske kroner.

Cowi

COWI A/S
Regnskabsår H1 2023 H1 2022
Valuta mio. DKK mio. DKK
Nettoomsætning 3933 3635
EBITA-margin i pct. 4,9 5,8
Resultat af primær drift 152 205
Resultat før skat 136 109
Resultat for perioden 78 71
Overskudsgrad (EBIT) i pct. 3,9 5,6
Egenkapital 1483 1448
Antal ansatte 7976 7118
Kilde: Cowi

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125