23948sdkhjf

Elektrikere trækker stikket sent fra arbejdsmarkedet

Sammenlignet med pædagoger forventer elektrikere at hænge i et par år mere, først de går på pension

Ved hvilken alder forventer du at forlade arbejdsmarkedet helt?

Det spørgsmål har Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) stillet 14.690 beskæftigede +50-årige fra forskellige faggrupper i Danmark. Svarerne viser, at der er stor forskel på, hvornår folk gerne vil trække sig.

Mens pædagoger regner typisk med at forlade arbejdsmarkedet, når de er omkring 65,6 år, forventer elektrikere at hænge i et par år mere og først gå på pension, når alderen rammer cirka 67,6 år. Det skriver Dansk El-Forbund

- Halvdelen af seniorerne svarer, at de ville blive længere, hvis der var mulighed for at gå på nedsat tid eller deltid, og knap halvdelen svarer, at de ville blive længere, hvis de blev tilbudt flere seniordage, siger Lars L. Andersen, der er professor på NFA, til Dansk El-Forbund.

- Det handler om at opnå en bedre balance mellem arbejde og fritid, så man også kan nå nogle af de ting i livet, der ikke handler om arbejde, tilføjer han.

Erik Haugbølle på 66 år er en af de mange i faget, som trods en pensionsacceptabel alder holder fast i jobbet. Læs mere om ham og tendens på Building Supplys søstermedie Licitationen – Byggeriets Dagblad.

Flere knapper at skrue på

Øget fleksibilitet, økonomi og bedre fysisk og psykisk arbejdsmiljø, er ifølge Lars L. Andersen nogle af de knapper, der skal skrues på, hvis man vil undgå, at seniorerne smutter, så snart de kan.

- Det er vigtigt at sikre et generelt godt arbejdsmiljø. Det kan handle om at organisere arbejdet godt og bruge tekniske hjælpemidler til tunge løft, og det kan handle om, ude på de enkelte arbejdspladser, at fremme positive faktorer i det psykiske arbejdsmiljø såsom anerkendelse, indflydelse og samarbejde, siger professor Lars L. Andersen.

De 14.690 personer, der har deltaget i analysen, er plukket fra 71 forskellige jobgrupper, og der er et klart billede af, at det især er jobgrupper med fysisk og/eller psykisk krævende job som pædagoger, politi og fængselsbetjente, der forventer en tidlig tilbagetrækning.

I den anden ende finder man blandt andet ingeniører, maskinførere, læger – og altså elektrikere.

Folkepensionsalderen er i dag 67 år. Den stiger til 68 år i 2030, 69 år i 2035 og forventes at stige yderligere til 70 år i 2040.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109