23948sdkhjf

Huscompagniet ændrer strategi: Kræver nu penge inden byggestart

Typehuskæmpe må kræve 150.000 kr. af kunderne inden byggestart som følge af dårlig økonomi 

Landets største husbygger, Huscompagniet, har siden etableringen i 2010 markedsført sig som 'det tryggeste valg' overfor kunderne med fraser som 'kom trygt i hus' plastret ud over reklamer, hjemmeside og brochurer.

Virksomhedens såkaldte 'tryghedspakke' har blandt andet indeholdt det vilkår, at kunden først har skulle betale for huset ved indflytning.  

Men nu sadler typehusvirksomheden om, og 'tryghedspakken' skal måske gentænkes. 

Fremover skal kunder nemlig betale op mod 150.000 kr. ved byggestart. Det bekræfter Huscompagniets finansdirektør, Jesper Høybye, overfor Børsen

Jesper Høybye forklarer til mediet, at den ændrede forretningsmodel er et tiltag for at polstre selskabets økonomi.

Økonomisk nedtur 

Huscompagniet har da også gennemgået en gigantisk nedtur, som især tog fat i anden halvdel af 2022.

Salget stod i perioden nærmest helt stille som følge af urolige markedsvilkår, og det sendte Huscompagniet og resten af typehusbranchen ud i et voldsomt økonomisk stormvejr.

Da regnskabet for 2022 blev offentliggjort i marts, stod det skrevet helt sort på hvidt, at virksomheden ser ind i en omsætningsnedgang på 2 mia. kr. i år - ligesom at både indtjening og egenkapital er udfordret. 

Her blev det ligeledes fremlagt, at selskabets gæld efter årets tre første måneder lå på 751 mio. kr. Gælden medførte, at Huscompagniet i slutningen af maj udstedte 3,5 mio. kr. nye aktier. Det giver en kapitaludvidelse på 207 mio. kr. 

Efter kapitaludvidelsen vil Huscompagniet ved årets udgang have en gæld på 300 til 350 mio. kr., lød forventningerne i maj.

Samtidig har Huscompagniet indgået nye låneaftaler med Danske Bank og Nordea, fremgår det af en børsmeddelelse. 

I en mail til Børsen skriver finansdirektør Jesper Høybye, at “vi (Huscompagniet, red.) har nedbragt vores gæld til et niveau, hvor vi fint balancerer et fornuftigt gældsniveau med at have likviditet til gavn for investeringer i vores kunder og til gavn for vores investorer.”

Ingen følger trop 

Huscompagniet var de første i branchen til at indføre betaling ved nøgleoverdragelse. Det skete som et salgsoffensiv i perioden efter finanskrisen, hvor kunderne og markedet var uroligt. 

I årene efter fulgte flere virksomheder trop, og i dag praktiserer resten af branchens store spillere betaling ved aflevering. 

Ifølge Børsen agter hverken Milton Huse, Eurodan Huse, HHM, Lind & Risør og Hybel at indføre Huscompagniets nye vilkår for betaling. De vil altså alle fortsætte praksis med at tage hele risikoen under byggeriet og først få betaling, når huset afleveres.

Licitationen - Byggeriets Dagblad arbejder på en kommentar fra Huscompagniet. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093