23948sdkhjf

Her koster sløsen med asbest millionbøder og fængselsstraffe

I udlandet vanker der ti gange højere bøder for overtrædelser af asbestreglerne end herhjemme

Mens danske virksomheder kan slippe med bøder på 2.500-80.000 kr. for overtrædelser af asbestreglerne, er der anderledes kontant afregning , hvis man retter blikket mod udlandet.

Det skriver Fagbladet 3F.

I marts i år blev en direktør for et britisk firma, der ikke var autoriseret til at fjerne asbest, idømt ti måneders fængsel. En måned senere fik det samme firma ifølge det britiske arbejdstilsyn, HSE, også en bøde svarende til mere end 720.000 kr. for overtrædelser af asbestreglerne.

Et andet britisk firma fik i 2022 en bøde svarende til mere end 1,2 mio. kr. for en række fejl, der førte til, at dets medarbejdere blev udsat for asbest. Og sagerne er blot et par eksempler på, hvordan briterne slår hårdt ned på arbejdsgivere og virksomheder, der ikke overholder reglerne for arbejde med materialet.

Ligesom herhjemme er asbest også årsag til flest arbejdsbetingede dødsfald i Storbritannien.

En snes bøder i Danmark

Tal fra det danske arbejdstilsyn til Folketinget og Fagbladet 3F viser, at tilsynet har afgivet cirka 1.560 afgørelser om overtrædelse af asbestbekendtgørelsen i perioden fra 2016 til og med 2022.

Heraf er der knap 200 afgørelser i sager om “grove overtrædelser”, oplyser tilsynet til Fagbladet 3F.

Men blot i 20 sager i perioden fra 2016 til og med 2022 er der udstedt bøde for overtrædelse af asbestbekendtgørelsen. Det viser Fagbladet 3F’s aktindsigt i Arbejdstilsynets administrative bøder i vedtagne bødeforlæg fra landets 12 politikredse til såkaldt juridiske personer samt aktindsigt i afgørelser fra domstole.

Den laveste bøde er på 2.500 kr., mens den højeste beløber sig til 80.000 kr. De danske myndigheder og domstole har i den syvårige periode givet en bøde på 20.000 kr. i otte af de 20 sager.

Til sammenligning fik affaldsselskabet GFL Environmental Inc. i Canada sidste år en administrativ bøde på et beløb svarende til over 3,8 mio. kr.

I Sydeuropa bliver der også slået hårdt ned på asbestsyndere. Ved en domstol i Italien blev den schweiziske milliardær Stephan Schmidheiny i juni i år kendt skyldig i 392 menneskers død, efter de var blevet udsat for asbeststøv fra den største af hans firma Eternit Italias seks fabrikker, der indtil 1986 lå i byen Casale Monferrato.

60 af ofrene var arbejdere på fabrikken. Resten beboere fra området.

Anklageren havde krævet livsvarigt fængsel, men den schweiziske milliardær slap med 12 år fængsel. En dom, som ifølge Stephan Schmidheinys forsvarer vil blive anket.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079