23948sdkhjf

Klumme: Effektiv prækvalifikation

Hvis principperne i den nye vejledning ”Effektiv prækvalifikation” kan blive ny standard, vil det være et betydeligt fremskridt for afholdelse af prækvalifikationer.
I dagens Danmark er det gennemgående kostbart og besværligt at søge om at blive prækvalificeret som virksomhed når en offentlig bygherre annoncerer efter potentielle deltagere til en efterfølgende konkurrence.

Det har det været i en årrække. Desværre har tendensen også har været at det år for år er blevet lidt mere kostbart og et nøk mere besværligt. Virksomhederne er tvunget til at rette ind, fordi det ikke er muligt at komme til at virke uden at deltage, men udviklingen er uholdbar.

Kravene til det materiale, man skal indlevere for at søge om at komme i betragtning, er vokset og vokset. Alt for ofte ser vi at kravenes omfang slet ikke står i rimeligt forhold til det behov for et beslutningsgrundlag der er bygherres formål med at afholde prækvalifikationen. Det er som om den bureaukratiske proces har fået sin egen uafvendelige opdrift.

Hvad kan der gøres? Man kan fx begynde at bruge en ny vejledning med titlen ”Effektiv prækvalifikation”. Den er lige blevet offentliggjort af Værdibyg, som er et samarbejde mellem organisationer som tilsammen repræsenterer alle byggeriets parter.

Vejledningen anbefaler udbydere at holde sig ni enkle principper for øje:
• Opgaven bør beskrives så tilpas detaljeret og præcist at potentielle leverandører har mulighed for at vurdere om der er nogen grund til at ansøge om at blive prækvalificeret;

• Det skal fremgå klart hvad ansøgere skal levere og i hvilken rækkefølge;

• Værdibyg-standardskemaer bør bruges så meget som muligt;

• Udbyder bør indskrænke sig til at bede om oplysninger og dokumentation som skal bruges i udvælgelsesprocessen;

• Udbyder bør beskrive hvad referencer skal bruges til at belyse;

• Udbyder bør til gengæld lade være med at kræve referencer leveret efter en bestemt skabelon (fordi forskellige udbydere med forskellige skabeloner forhindrer genbrug af referencer og dermed, helt unødvendigt, øger byrden ved at søge prækvalifikation);

• Sørger for at det af udbudsbekendtgørelsen fremgår hvordan pris og andre udvælgelseskriterier vægtes i bedømmelsen;

• Beder om at ansøgninger afleveres digitalt;

• Udvælger så få tilbudsgivere til den efterfølgende konkurrence som udbudsreglerne tillader og som er nødvendige for at sikre en god konkurrence.

Kræver ingen lovændring
Hensigten er at balancere behovet for at have flere konkurrerende virksomheder med målsætningen om ikke at spilde flere ressourcer end nødvendigt på udvælgelsen af leverandører. Unødvendigt brede konkurrencefelter er en overflødig samfundsmæssig meromkostninger og en belastning for de deltagende virksomheder, som ikke vinder opgaven.

Ingen af de ni principper kræver ændringer i gældende lov og ret på udbudsområdet. Det er vigtigt. Nogle af principperne lyder så tænderskærende enkle, at det nærmer sig det utrolige, at de skulle være værd at bruge tid på. Det er de. Hvis disse ni principper kunne blive den nye standard, når det gælder afholdelse af prækvalifikationer, så ville det repræsentere et betydeligt fremskridt.

Listen er en erfaringsbaseret mangelliste og den er som sagt udarbejdet i regi af Værdibyg, der tilsammen repræsenterer omfattende og mangesidige erfaringer med tingenes aktuelle tilstand i byggeriet i Danmark.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111