23948sdkhjf

Vejle bruger ny model til klimainvesteringer

Forebyggelse af oversvømmelser kræver store investeringer og langtidsplanlægning. I Vejle er en avanceret, nyudviklet model et redskab i indsatsen.
Voldsomme skybrud og oversvømmelser vil i stigende grad blive hverdag i kraft af klimaforandringer. Det rammer ikke mindst Vejle. Kystdirektoratet og Naturstyrelsen har udpeget byen som et af de steder, hvor der er størst risiko for ekstreme oversvømmelser.

Derfor har Vejle Spildevand og Vejle Kommune i samarbejde udviklet et effektivt beregningsværktøj, som allerede nu kan udpege hvilke områder, der vil blive ramt, hvis havets vandstand stiger, eller der bliver flere alvorlige skybrud.

Klimamodellen – der også kaldes Vandmodel Vejle – bygger på avanceret computersimulering. Modellen indeholder store mængder data fra terrænkort, afløbssystemet etc. På baggrund af alle oplysningerne kan teknikerne beregne alle slags scenarier, og derfor er planlægningen af Vejles fremtidige infrastruktur allerede begyndt.

Samarbejde giver optimale muligheder
Det er et krav fra Miljøministeriet, at landets kommuner nu skal lave klimatilpasningsplaner. Forebyggelse af oversvømmelser kræver store investeringer og langtidsplanlægning. I kraft af Vejles status som risikoområde har Vejle Spildevand og Vejle Kommune valgt at samle kompetencerne på området for at skabe de bedste og mest fremtidssikre løsninger. Indsatsen foregår i tæt samarbejde med Kystdirektoratet og Naturstyrelsen.

- Det er et komplekst område, hvor mange faktorer spiller ind. Hvis vi laver et tiltag ét sted, kan vi risikere, at vandet løber et andet sted hen, hvor det vil skabe nye problemer. Derfor er det nødvendigt at se på hele vandets kredsløb og sammenhængene mellem kloaksystemet, risikoen for voldsomme skybrud, vandstandene i Vejle Å, Grejs Å og Højen Å samt i Vejle Fjord – og scenarierne for havstigninger. Og det kan vi med vandmodellen, fortæller Kjartan Ravn, der er projektleder på Vandmodel Vejle og civilingeniør i Vejle Spildevand.

Både for Vejle Spildevand og Vejle Kommune er det en stor fordel i forhold til planlægningen af fremtidens infrastruktur, og derfor ventes modellen udbredt til også at omfatte centerbyerne (Give, Jelling, Egtved og Børkop) og andre byer, hvor det er relevant.

- Modellen giver os et godt grundlag for at pege på de løsninger, der vil være fornuftige at sætte i værk både på kort og lang sigt. Vi skal sikre, at vi bruger ressourcerne på den bedste måde. Modellen er et vigtigt værktøj i den fremtidige planlægning, så vi allerede i planlægningsfasen af fx en ny bydel, byggeri o.a. kan tage højde for de øgede vandmængder og mindske risikoen for uønskede oversvømmelser og ødelæggelser, siger Ulla Pia Geertsen, der er klimakoordinator i Vejle Kommune.

Planlægning for de næste 100 år
I løbet af de næste 100 år forventer DMI vandstandsstigninger i Vejle Fjord på 0,8 meter, og med de udsigter er den langsigtede planlægning altafgørende, hvis det ikke skal have store konsekvenser for byen.

- Vejle er sårbar for oversvømmelser pga. dens placering ved fjorden. At afværge dem kræver store investeringer, og derfor er det vigtigt, at vi allerede nu går i gang med planlægningsarbejdet. Det er vigtigt i forhold til eksisterende boligområder, men også noget vi skal tage højde for i forbindelse med nybyggeri og hele byudviklingen. Løsningerne kan bl.a. være etablering af regnvandsbassiner, diger eller at hæve terrænet nogle steder, fortæller Kjartan Ravn.

Fakta om klimaforandringer i Vejle
• I 1872 steg vandet i Vejle Fjord 2,15 meter og skabte store oversvømmelser.
• DMI forventer, at Vejle Fjord er steget med 0,8 meter om 100 år. Usikkerhed i beregningerne betyder, at stigningen reelt kan blive fra 0,20 meter til 1,40 meter.
• Frem til år 2050 forventes en stigning i årsnedbøren på 11 procent i Danmark.
• Frem til år 2050 forventes skybrud at blive 20 procent kraftigere.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094