23948sdkhjf

Vælger rådgiver på 345 millioners nanoteknologi-byggeri

DTU forventer også at tiltrække entreprenører fra øverste hylde til særligt byggeri

DTU har valgt det internationale rådgiverfirma Jacobs til at designe og projektere et nyt renrum til nano- og mikrofabrikation i en ny bygning, Nanolab Phase 4.

Den nye bygning bliver cirka 5.600 kvm i to etager plus kælder. Renrum under filter bliver cirka 700 kvm.

Den samlede økonomi for byggeprojektet er budgetteret til 345 mio. kr. (2021-priser). Dertil kommer forskningsudstyr til brug i renrummet. DTU finansierer opførelsen af det nye renrum, der også betegnes B346A.

DTU’s rammerådgiver, Erik Arkitekter med Spangenberg & Madsen Rådgivende Ingeniørfirma, har udarbejdet byggeprogrammet i samarbejde med Kontekst. Entrepriseudbuddet er endnu ikke planlagt.

Pladsen er trang

De nye faciliteter skal være med til at styrke og udvikle det tværfaglige forskningsmiljø omkring nanoteknologi på DTU Lyngby Campus og dermed styrke det teknologiske universitets position indenfor højteknologisk eliteforskning.

I dag råder DTU Nanolab over renrum, som bliver brugt af de fleste af DTU’s grundforskningscentre og andre akademiske miljøer samt virksomheder. Faciliteterne er vigtige ressourcer i flere af DTU’s satsninger og internationale forskningssamarbejder. Men pladsen er trang.

– Næsten al nanofabrikationsteknologi er additiv. Selvom der kommer en ny teknologi, bliver den eksisterende ikke forældet, så vi bruger også de etablerede maskiner og teknologier. Hvis vi skal have nye ting ombord og samtidig have de muligheder, som man skal have i en state of the art-facilitet, så har vi brug for mere plads, siger Jörg Hübner, direktør for DTU Nanolab.

Det er målet, at Campus Service overdrager bygningen til DTU Nanolab medio 2026. Efter overdragelsen vil DTU Nanolab stå for installering af maskiner og udstyr inden bygningen tages i brug.

Internationale specialister

Det kræver ekspertise at udvikle halvlederrenrum af den påkrævede kaliber. Det har sendt DTU’s bygherreorganisation på jagt efter specialister til opgaven. De er som skrevet fundet i den skotske by Glasgow.

Nanolab Phase 4 og holdet bag

DTU er bygherre. Nanolab Phase 4, også kaldet B346A, bliver opført af Campus Service i tæt samarbejde med DTU Nanolab, som er primær bruger. DTU har tilknyttet internationale bygherrerådgivere, der har erfaring med at opføre halvleder renrumsfaciliteter til forsknings- og produktionsmiljøer.

De to hollandske rådgiverfirmaer, Labadvies og Deerns, er tekniske bygherrerådgivere. Jacobs har vundet rådgiverudbuddet forbyggeriet.

DTU’s rammerådgiver, ERIK Arkitekter med Spangenberg & Madsen Rådgivende Ingeniørfirma, har udarbejdet byggeprogrammet i samarbejde med Kontekst. Entrepriseudbuddet er endnu ikke planlagt.

DTU Nanolab

DTU Nanolab, Nationalt Center for Nanofabrikation og -karakterisering forsker i og giver adgang til avanceret udstyr og ekspertise inden for mikro-og nanoteknologi. Med placeringen på DTU Lyngby Campus spiller DTU Nanolab en central rolle i udviklingen af mikro- og nanoteknologi i Danmark.

DTU Nanolab driver og vedligeholder state-of-the-art udstyr og renrumsfaciliteter.

– Nanolab Phase 4 er en højt kompliceret byggesag, så det er afgørende, at vi starter rigtigt. Vi har søgt efter rådgivere med erfaring i at designe og projektere halvleder-renrum. Valget er faldet på Jacobs, der har en specialiseret afdeling på feltet, siger Francois Svend Court-Payen, projektchef i Campus Service på DTU.

Mere specifikt er det Jacobs’ Glasgow-baserede afdeling for ”advanced facilities”, der bliver rådgivere. Firmaet har flere samarbejder med netop forskere og universiteter og har også udviklet de renrum, som DTU byggede for nu 20 år siden.

Vil tiltrække entreprenører fra øverste hylde

DTU bød opgaven i et konkurrencepræget udbud med dialog undervejs, hvilket har gjort DTU til en attraktiv samarbejdspartner ifølge Francois Svend Court-Payen:

– DTU har brugt denne udbudsform i de senere år og den har nogle styrker. Man kan lægge kortene på bordet, blive klogere undervejs og så tilrette byggeprojektet derefter. Og med så dygtige rådgivere om bord, forventer vi, at vi også tiltrækker entreprenører fra øverste hylde, når projektet skal i markedet, siger projektchefen.

Næste skridt er, at Campus Service udvikler laboratoriebygningen i dialog med rådgiverne og eksperter i nanofabrikation fra DTU Nanolab. Ambitionen er, at der i 2026 står en bygning.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.143