Underkender grundlag for omstridte kæmpesommerhuse
Fejl i miljøscreeningen, der skal lovliggøre 15 såkaldte kæmpesommerhuse på Als samt sikre plads til flere, betyder, at både miljøscreening og lokalplan skal i en fornyet høring og behandles politisk igen.
Lokalplanen og et kommuneplantillæg blev ellers vedtaget af byrådet i Sønderborg Kommune i marts 2023.
Men nu skal sagen altså genbehandles.
Det sker som en konsekvens af, at Planklagenævnet har hjemvist miljøscreeningsafgørelsen for lokalplanen for sommerhusområdet Fiskerløkken ved Mommark i Sønderborg Kommune og derved ugyldiggjort tillæg og plan, oplyser kommunen i en pressemeddelelse.
Begrundelsen er, at der i miljøscreeningen er skrevet, at der ikke er §3 beskyttet natur i området. Det er en fejl.
– Det er en procesfejl. Vores fokus har været på at opdatere lokalplanen i forhold til de mange forslag og henvendelser, der er kommet, og her er §3 beskyttet natur i området også skrevet ind. Det har vi så desværre ikke fået ført over i miljøscreeningen, og derfor hjemviser Planklagenævnet sagen til os igen, siger Tim Hansen, fungerende direktør for Teknik, Miljø og Bæredygtighed i Sønderborg Kommune.
Naboerne klager
Sagen om sommerhusområdet Fiskerløkken ved Mommark på Als handler om, at virksomheden Skanlux har opført 15 større sommerhuse på Fiskerløkken i Mommark og ønsker at opføre yderligere otte sommerhuse.
Den oprindelige lokalplan gav mulighed for at opføre 55 mindre sommerhuse i området, og en grundejerforening i det tilstødende sommerhusområde indgav derfor en klage til Planklagenævnet over projektet.
I maj 2021 gav Planklagenævnet grundejerforeningen ret i, at principperne i den oprindelige lokalplan ikke var fulgt, og dermed blev kommunens afgørelse ophævet. Derfor satte Sønderborg Kommune gang i en proces for at lovliggøre de opførte sommerhuse.
Næste måned
Planklagenævnet hæfter sig også ved, at miljøscreeningen trafikmæssigt har taget afsæt i gennemsnitligt 16 sengepladser per sommerhus, når der på virksomhedens hjemmeside vises et højere tal, der giver et gennemsnit på 21-22 sengepladser.
- Vi er gået efter det tal, der i sin tid er taget fra deres byggeansøgninger. Men når Planklagenævnet lægger vægt på et andet tal, så tager vi det til efterretning og tager det med i en fornyet miljøscreening. Og så får vi både kommuneplantillæg, lokalplan og miljøscreening politisk behandlet så hurtigt som muligt, så det kan komme i en ny høring på otte uger, siger Sille Marcussen Dall, der er chef for plan og myndighed.
For at få formalia i orden skal der godkendes et nyt kommuneplantillæg, en ny miljøscreening og en ny lokalplan, som betyder ny politisk behandling i maj. Derefter sendes materialet i høring, som efterfølgende skal behandles politisk.