Ny arbejdsmiljøaftale: Vil stramme regler om asbestarbejde
I denne uge fortsætter forhandlingerne blandt Folketingets partier om en ny arbejdsmiljøaftale. Og nu kræver flere af partierne, at reglerne for arbejde med asbest bliver strammet.
Det oplyser partierne til Fagbladet 3F.
SF forlanger, at Danmark får en stor handlingsplan imod asbest, der har været forbudt at anvende siden 1986, men som stadig er så udbredt, at det 37 år efter er skyld i flest arbejdsbetingede dødsfald i Danmark.
Hvert år dør over 300 danskere af asbestrelaterede kræftsygdomme, hvilket er flere, end der dør i trafikken.
- Når så mange mennesker dør om året, så er indsatsen langt fra god nok. Vi har kendt til asbests farlighed i årtier, og det er ubegribeligt, at det skal vare så lang tid at få styr på det, siger SF’s arbejdsmarkedsordfører, Karsten Hønge.
Som et eksempel på at den nuværende indsats ikke er god nok, fremhæver Karsten Hønge en sag med Greve Kommune, som Fagbladet 3F har afsløret.
Greve Kommune kendte til tre prøver, som viste, at der var asbest på en skole, men alligevel advarede Kommunen ikke straks de håndværkere, der renoverede skolen, om de potentielt dødelige fibre.
- Det er helt håbløst. Folks liv er bragt i fare, og det er ubegribeligt, at kommunen slipper med en løftet pegefinger. Der burde være givet en klækkelig bøde, siger Karsten Hønge.
Hos Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, Nick Zimmermann, er der ingen tvivl om, at asbest er farligt for håndværkere, deres nærmeste og resten af samfundet. Derfor er det vigtigt, at det danske samfund har en plan for, hvordan vi skiller os af med asbest, pointerer han.
Dansk Folkeparti mener, at bøderne bestemt skal være større, hvis man ikke overholder reglerne om asbest.
- Det er jo ekstremt farligt at indånde støvet fra asbest, og for alt mange arbejdere har det allerede været en dødsdom. Derfor skal det også stå helt klart, at man skal overholde reglerne, så arbejderne beskyttes bedst muligt. Gør man ikke det, skal straffen naturligvis stå mål med alvorligheden af ikke at overholde reglerne, siger Nick Zimmermann.
Beskæftigelsesordfører for Liberal Alliance, Sólbjørg Jakobsen, oplyser, at partiet har taget et krav om stramninger i lovgivningen om arbejde med asbest med til forhandlingerne om en ny arbejdsmiljøaftale.
- Der er utroligt lidt tilsyn med det her. Vores primære fokus er, at det skal være konkurrencedygtigt at leve op til reglerne. De virksomheder, som lever op til lovgivningen, har svært ved at konkurrere med dem, der ikke gør, fordi disse er så meget billigere. Det er ikke hensigtsmæssigt, siger hun.
Beskæftigelsesordfører for Danmarksdemokraterne Charlotte Munch skriver i en e-mail til Fagbladet 3F:
- I Danmarksdemokraterne kan vi naturligvis ikke acceptere, at lærlinge, håndværkere med videre udsættes for asbest. Det skal være trygt og sikkert at gå på arbejde, også ude på byggepladserne.
Forud for forhandlingerne om en ny arbejdsmiljøaftale meldte regeringen tidligere i marts ud, at den lægger op til at styrke Arbejdstilsynet samt indsatsen mod social dumping og arbejdskriminalitet med en bevilling på knap 1,3 milliarder kroner i perioden 2023-2026, viser en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet.
Men der står intet i meddelelsen om, at regeringen vil forbedre indsatsen mod håndværkeres sundhedsfarlige arbejde med asbest.
Lige inden forhandlingerne begyndte, sagde beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) til Fagbladet 3F:
- Det er uacceptabelt, at der er virksomheder, som sløser med reglerne, så de ansatte bliver udsat for asbest. Der er ingen, som skal blive syge af at gå på arbejde, og derfor har vi skrappe regler for arbejde med asbest.
Fagbladet 3F har blandt andet spurgt ministeren om, hvorvidt hun mener, at bøderne for overtrædelse af reglerne om asbest skal være højere i Danmark. Om hun vil tage initiativ til, at Danmark får en national handlingsplan for fjernelse af asbest. Og om hun som minister vil tage initiativ til, at der bliver oprettet et nationalt register for alle, der har været udsat for asbest.
Ane Halsboe-Jørgensen har ikke svaret direkte på spørgsmålene. Men hun siger:
- Det er vigtigt for mig at understrege, at kampen for at beskytte ansatte mod asbest ikke er slut.