23948sdkhjf
Del siden
Annonce

Kan vi bygge bæredygtigt med præfabrikerede betonelementer?

Det får du nu muligheden for at overvære, se sidst i teksten.

Der sker rigtig meget inden for betonområdet
Her arbejdes der benhårdt på at reducere udledningen af CO2 og mindske ressourceforbrug. Og der sker også rigtig meget med præfabrikerede betonelementer. Her vil vi gerne fortælle om en hel ny form for beton – eller skal vi sige gammel. Det drejer sig nemlig om at erstatte en stor del af det nye betonelement med et genbrugt betonelement taget ud af den danske bygningsmasse.

Lige nu tyder et forsøg under projektet PREUSE på, at det er muligt at lave en midtersektion i genbrugsbeton omgivet af en rammesektion i ny beton. Projektet indikerer op imod en halvering i CO2- udledning samt en reduktion i ressourceforbruget. Forsøget udføres i et samarbejde mellem DTU Structural Lab, Heidelberg Materials Precast Denmark, Ramboll og Kingo. Hele ideen tager udgangspunkt i Sara Sofie Vestergaards erhvervs-ph.d.-projekt – “Design and Analysis of Modifiable Structural Systems for Circular use of Buildings made of Precast Elements.” 

Vi venter bare på testresultatet
Betonelementerne er støbt, og hybridelementet består blandt andet af et over 50 år gammelt genbrugselement fra et etagebyggeri i Brabrand ved Aarhus, der er ved at blive evet ned. Spørgsmålet er nu, om denne blanding af gammelt og nyt er holdbart nok til, at vi fremadrettet kan ændre den måde, vi producerer præfabrikerede betonelementer på, og det er DTU klar til at teste.

Byggeriet skal trækkes i en mere bæredygtig retning
Forsøg som dette skal være med til at trække byggeriet i en mere bæredygtig retning. I dag står vi i en situation, hvor vi skal reducere udledningen af CO2, og vi skal begrænse forbruget af nye ressourcer. Så vi skal se os omkring og finde let tilgængelige materialer med lavt CO2 aftryk. Her kommer genbrugsbetonelementer ind. Der er voldsomt meget beton i vores nuværende bygningsmasse, som er klar til at blive brugt som ny ressource, hvis det viser sig, at et indstøbt genbrugselement har styrke nok. Og så er der jo lige det, at et genbrugselement har et CO2 aftryk på 0, udover den krævede håndtering og transport.

Vi skal helt sikkert udvikle og optimere nye byggematerialer, men vi har også rigtig mange materialer i eksisterende konstruktioner, og dem er vi simpelt hen nødt til at udnytte fuldt ud. En måde kan være at støbe genbrugselementer ind i nye elementer. Så det kan være, at vi i nær fremtid ser nyt etagebyggeri opført med præfabrikerede betonelementer bestående af en stor del genbrugt beton. Det næste skridt, er en meget vigtig test, som DTU skal udføre.

OG NU BLIVER DET VILDT!
Du kan se med live, når DTU tester betonelementet.

Det sker tirsdag den 24. sep. 2024, kl. 10.00 – 11.00.

Du kan tilmelde dig eventet ved at klikke her: 

NB! Det er muligt at stille spørgsmål til alle samarbejdspartnere i løbet af denne event.

Kingo Karlsen A/S
F.L. Smidths Vej 17
8600 Silkeborg
Silkeborg Kommune
Danmark
CVR nummer: DK21791733

Kontaktperson

Søren Malund Thomsen
Head of Business Development
smt@kingo.biz

Send til en kollega

0.062