23948sdkhjf

Sådan opnås det gode indeklima

- ved indretning af kontor-, erhvervs- og institutionsbyggerier  

Ifølge arbejdstilsynet er de primære årsager til et dårligt indeklima på arbejdspladsen: Temperatur og træk, dårlig luftkvalitet på grund af fx støv, afgasning og passiv rygning, fugt og mikroorganismer samt dårlige lys- og lydforhold.

Denne artikel sætter fokus på, hvordan en indretning, kan skabe de bedste rammer for, at ovenstående risikofaktorer ikke bliver en realitet på din arbejdsplads. Herunder gennemgår vi 5 tips.

1. Lydisolerede glasvægge bidrager både til gode lys- og lydforhold
Det naturlige lys fra solen, er afgørende for en god menneskelig trivsel, viser forskning. Tidligere sad de fleste af os, når vi var på arbejde, på hvert vores lukkede kontor - mørkt og alene. I dag er de mørke vægge heldigvis (i mange virksomheder) erstattet med skillevægge i glas, som bidrager med bedre lysforhold.

Systemvægge i glas kan både anvendes til at omkredse lukkede kontorer med dertilhørende glasdøre eller som rumdeler mellem forskellige miljøer i et storrumskontor, evt. ved brug af foldevægge i glas. Disse typer af vægsystemer til erhvervsbyggeri kan monteres af en tømrervirksomhed eller snedkervirksomheder. 

DEKO specialist i vægsystemer udtaler, at der desuden findes brandsikre glasvægge og lydisolerede glasvægge, så støj fra øvrige arbejdsområder mindskes gevaldigt.

2. Sørg for den optimale opvarmning
Temperaturen på et kontor, daginstitution og lign., bør ligge mellem 20-22 grader. Hvis temperaturen er lavere end det, kan medføre utilpashed i form af kulde, og omvendt kan en temperatur over det, medføre utilpashed i form af hovedpine.

Desuden giver døre og vinduer der ikke er tætte ofte træk, hvilket hurtigt kan give flere sygedage blandt medarbejdere.

Det er dog ikke kun medarbejderne der skal tages højde for, når det kommer til den optimale opvarmning. Opvarmning af en bygning, (især i vintermånederne) er vigtige, også selvom, at der måske ikke er nogen på kontoret over en længere periode eller lign. Dette for at undgå fugt.

2. Placer arbejdsområder væk fra køkkenet
I mange kontorområder hører der et køkken med, og under frokosten varmes kolde retter fra gårsdagens aftensmad muligvis op i en mikrobølgeovn. Dette udsender lugte, og for de medarbejdere der arbejder tæt op ad køkkenet, kan dette opleves som et forstyrrende element i dagligdagen. En fyldt skraldespand er ej heller at foretrække.

3. Stil nye møbler udenfor og sørg for gode udluftnings forhold ved arbejdsområder
Inventar kan være med til at påvirke indeklimaet i et lokale negativt.

Et eksempel er møbler - især nye møbler.
Er der mulighed for det, så må nye møbler derfor gerne placeres udenfor efter udpakning, så de kan gasse lidt af udendørs, inden de kommer indenfor. 

Et andet eksempel er elektrisk udstyr, såsom fjernsynsskærme, computere og andre elektroniske genstande der udsender varme. Disse kan nemlig afgasse kemikalier, som har en negativ effekt på indeklimaet.

På de fleste danskeres skriveborde står en computer, og for at undgå et dårligt indeklima på grund af dette, så bør arbejdsområder hvor der står computere og andre varme elektroniske genstande placeres i et område, hvor der er gode udluftnings forhold.

Derudover bør alle kontorets overflader være let tilgængelige for rengøringen, så størstedelen af støvet der findes i lokalet med sikkerhed bliver fjernet - min.  en gang om ugen.

5. Køb en masse grønne planter
Ægte planter egner sig ikke kun som pyntegenstande i et lokale, de hjælper også en hel del på indeklimaet. Undersøgelser, er kommet frem til, at folk der begår sig i et arbejdsmiljø omgivet af planter, typisk har mindre hovedpine og et lavere sygefravær.

Hovedårsagen til at planter er fantastiske er, at planter kan producere ilt, som renser luften for støvpartikler. Desuden er planter med til at forhøje luftfugtigheden i rummet, som især er godt i vintermånederne, når luftfugtigheden typisk er mere tør indendørs.

Opsummering
Med fokus på ovenstående; vægsystemer til institutionsbyggeri og kontorbyggeri i glas, optimal opvarmning af lokalet, arbejdsstationer med elektronisk placeret i et område, hvor der findes mulighed for god udluftning og en masse skønne grønne planter, så er du et godt skridt på vejen mod at få et godt indeklima.

Send til en kollega

0.031