23948sdkhjf

Gulvafhøvling – Få det gamle gulv flot igen

Hvis du har et gammelt plankegulv, der har set bedre dage, kan du overveje, om ikke det er på tide at ofre en afhøvling på det.

Det er en noget mere omfattende proces at afhøvle et gulv end at slibe det, så det er både dyrere og mere tidskrævende. Men, hvis dit gulv er meget medtaget, vil det ikke være nok med en afslibning. Her kan du læse om afhøvlingsprocessen og det du skal være opmærksom på i forbindelse med en afhøvling.

Fortvivl ikke
Du skal kun overveje en afhøvling, hvis dit plankegulv er meget ujævnt, har store hakker eller mærker ned i træet eller, hvis det er klistret ind i et tykt lag fernis eller maling. Ellers kan du nøjes med at få det slebet af, hvilket er både lettere, hvis du selv vil gøre det og billigere, hvis du vil have en professionel gulvmand til at tage sig af det. Men fortvivl ikke, hvis dit gulv er virkelig medtaget. Det kan blive så flot og glat som nyt efter en afhøvling.

Gør-det-selv eller hyr en prof
Det er ikke let at afhøvle et gulv. Det kræver, at du har styr på afhøvlingsmaskinen, så du ikke kommer til at skade gulvet mere i stedet for at gøre det glat og flot. Til afhøvling af gulve bruges nemlig en stor maskine, der har skarpe knive monteret underneden. De høvler det øverste lag af træet og tager rask væk 3-4 millimeter væk. Derfor er det også kun de massive plankegulve, der kan tåle en afhøvling. Det siger sig selv, at et lamelgulv med et slidlag på 3-5 millimeter ville blive helt ødelagt af den medfart. Men det betyder også, at det er forholdsvis svært selv at afhøvle et gulv og få et pænt resultat ud af det. I værste fald kan du risikere at ødelægge gulvet, så det må skiftes. Overvej derfor grundigt, om ikke du skal betale prisen for at overlade arbejdet til en professionel gulvafsliber og være sikker på at få et flot gulv.

Det er en lang proces
Hvis du gerne vil prøve kræfter med afhøvlingsmaskinen selv, skal du være opmærksom på, at det er en lang og støvet omgang, du giver dig i kast med. Efter at have brugt en dag på at tømme rummet eller rummene, hvor gulvet skal afhøvles, og dække grundigt af med plastik for døråbningerne, skal du bruge yderligere en dag per rum til afhøvling. Men det er slet ikke slut her. Efter afhøvlingen er gulvbrædderne så ru, at de skal slibes. Her bruges en stor gulvslibemaskine samt mindre slibemaskiner til kanter og hjørner. Der skal slibes med mindst tre forskellige korn slibepapir - finere og finere – til gulvfladen er helt glat. Med hvert slibepapir skal der køres mange gange hen over gulvet for at resultatet bliver godt. Indimellem afhøvlingen og hver afslibning skal der gøres grundigt rent, så du ikke sliber skidt med i træet. Så alt i alt det tager også et par dage per rum.

Efterbehandling
Når gulvet står flot og glat og rengjort skal det efterbehandles. Det er nødvendigt for, at du kan holde gulvet pænt. Det rå træ vil være alt for sart og suge pletter og snavs til sig og blive grimt i løbet af meget kort tid. Så brug ikke gulvet før det er blevet efterbehandlet. Det skal mættes med sæbe eller olie eller lakeres så overfladen lukkes. Inden du giver det sæbe, olie eller lak, kan du vælge at give det lud. Det vil sætte træets gulning i stå, så du bliver ved med at have et lyst gulv. Det er meget forskelligt, hvilken efterbehandling folk foretrækker. Den mindst arbejdskrævende i hverdagen er dog lak.

Send til en kollega

0.031