23948sdkhjf

Hvornår kan det betale sig at forsikre bilen?

Som bilejer er der både en forsikring, som er lovpligtig, og en forsikring, som ikke er det.

Bilforsikringer opdeles typisk i to kategorier: ansvarsforsikring og kaskoforsikring. Ansvarsforsikringen er lovpligtig og du har som bilejer dermed intet valg om, hvorvidt du ønsker at købe denne forsikring. I denne artikel vil vi se nærmere på den anden type af bilforsikring til god pris - kaskoforsikring. Vi vil se nærmere på, hvornår det kan betale sig at købe denne forsikring til sin bil.

Hvad er en kaskoforsikring?
En kaskoforsikring er den type af bilforsikring, der ikke er lovpligtig. Kaskoforsikringen dækker som udgangspunkt de skader, der kan opstå på din egen bil, samt omkostningerne ved et eventuelt biltyveri. Typisk er den sammensat på en måde, hvor du op til en bestemt grænse selv skal dække omkostningerne, hvorefter forsikringen træder ind og dækker resten. Denne beløbsgrænse kaldes selvrisikoen. Prisen på forsikringen hænger i høj grad sammen med selvrisikoen - hvis selvrisikoen er høj er prisen på kaskoforsikringen tilsvarende lav og omvendt.

Hvordan bestemmes prisen på din forsikring?
Prisen på kaskoforsikringen bestemmes af en lang række af faktorer. Baseret på disse udregner forsikringsselskabet et pris, så de statistisk set er i stand til at tjene penge, såfremt de har nok kunder. Faktorer der spiller ind i denne udregning er alder, antal år med kørekort, bilens værdi og din egen skadeshistorik. Der er en klar tendens til, at unge og uerfarne bilister i højere grad er involveret i ulykker end mere erfarne bilister. Af den grund ser mange netop, at prisen på forsikringen falder med alderen.

Man kan ligeledes risikere, at prisen på forsikringen stiger, såfremt man er involveret i en ulykke. Alternativet til en prisstigning er blot, at selvrisikoen stiger, hvilket indirekte også er en prisstigning, da du således selv skal dække et større beløb, hvis uheldet endnu en gang er ude og bilen pådrager sig en skade. Dette gælder generelt for alle typer af forsikring og ikke blot bilforsikring - prisen stiger, des flere skader du indberetter.

Bør jeg have kaskoforsikring på min bil?
En tommelfingerregel er, at man ikke længere bør bevare sin kaskoforsikring, hvis bilens værdi er under 25.000 kr. Logikken bag dette er, at forsikringen i sig selv muligvis koster 10.000-15.000 kr. årligt. Dvs., at man har brugt bilens værdi i forsikringer på blot 1,5 til 2 år. Statistisk kommer man ikke ud for en ulykke i så kort en periode, hvorfor man ej heller bør bruge bilens værdi i forsikringer i denne periode. Dertil kommer, at der fortsat er en selvrisiko, der muligvis ligger på omkring 5.000 kr.

Du bør således framelde din kaskoforsikring, såfremt du kan se, at din bil er så gammel, at markedsprisen ikke længere er over 25.000 kr. På den anden side, er det dog også et spørgsmål om at sove trygt om natten. Hvis din økonomi ikke kan klare en uforudset udgift på 25.000 kr. kan kaskoforsikringen godt være en mulighed alligevel, men det ville dog være mere optimalt, hvis du selv blot sparede pengene op.

Send til en kollega

0.031