23948sdkhjf

Kina: Grønne muligheder for dansk byggebranche

Kinas regering vil indføre krav om energi-standarder for alle nybyggerier af bygninger i Kinas urbanområder. Bæredygtighed bliver således for første gang et lovkrav, og danske kernekompetencer har for alvor potentiale.
Krav om 'grønne' standarter skal fra 2014 gøre sig gældende for alle regerings-investerede bygninger i Kina. De samme krav skal efter hensigten gælde for samtlige urbane nybyggerier, og samtidig skal 120 millioner kvadratmeter offentlige bygninger ifølge China Daily renoveres for at optimere energieffektiviteten.

Byggebranchen er dermed revolutioneret, og kvalitet er, set med danske øjne, endelig en konkurrenceparameter.

Så sent som den 5. marts, i forbindelse med Kinas igangværende nationalkongres i et smogindhyllet Beijing, påpegede Kinas afgående premierminister, Wen Jiabao, vigtigheden af grønt byggeri for Kinas fremtid:

- Regeringen må beslutte, hvordan den vil håndtere de komplekse miljømæssige problemer for at kunne underbygge en bæredygtig bygningsindustri fremadrettet. Det kinesiske folk har ret til at se reelle handlinger fra regeringen.

Fokus på ny teknologi
For at motivere den bæredygtige udvikling introducerede Kinas regering allerede i 2006 den såkaldte ’Green Building Evaluation Standard’, der rangerer bygninger ud fra seks grønne kategorier. Siden da har branchen set udvikling, men det er ifølge eksperter intet imod, hvad branchen har i vente.

Kinas vicefinansminister, Zhang Shaochun, har tidligere udtalt, hvordan grønt byggeri potentielt kan nære et marked på billioner af yuan, idet udvikling af grønne bygninger reelt vil drive væksten af nye byggematerialer, ny energi og tilknyttede servicevirksomheder. Så sent som i sidste måned var en delegation fra Kinas regering i Danmark for at finde inspiration i den danske tilgang til energieffektivt byggeri og fjernvarme – interessen for danske virksomheder er med andre ord stor, og med udsigt til ny lovgivning er tiden for alvor moden for dansk forretningspotentiale i Kina.

Danske virksomheder skal på banen
Ifølge måltal fra den kinesiske regering skal grønne bygninger ved år 2020 udgøre 30 pct. af nye byggeprojekter. I alt bygges der godt 2 milliarder kvadratmeter i Kina om året, så der er behov for mange nye løsninger, hvis kineserne skal nå deres mål.

- Den kinesiske byggebranche er blevet langt mere gunstig for danske virksomheder på alene de seneste to år. Branchen har endelig sat fokus på kvalitet, og fremadrettet er der ingen tvivl om, at potentialet for danske virksomheder vil stige yderligere. Markedet er så stort, at selv en lille ordre i Kina vil være stor i danske øjne. Men det kræver seriøst arbejde at etablere de fornødne relationer i Kina, og ikke mindst tilpasse sig lokal konkurrence og behov. Derfor skal man være her, for at have en chance, udtaler Glen Mikkelsen, direktør for DI’s kontorer i Kina.

Grønt men stadig ekstremt
Indtil nu har alene prestigeprojekter været mærket af grønne tendenser, men her har man til gengæld også førertrøjen. Et eksempel er Shanghai Tower, der vil stå færdigt i 2014 og være verdens næsthøjeste. Bygningen indeholder i alt 43 grønne og energibesparende teknologier, der i alt reducerer bygningens strømforbrug med 54,3 pct. Yderligere vil tårnet genbruge 235.000 kubikmeter vand, ligesom vindturbiner årligt vil levere bygningen 1189MWH grøn elektricitet. Således er der behov for både store og små løsninger på det Kinesiske marked.

DI i Kina
DI-Asia Base er en del af DI’s internationale konsulentafdeling. Med udgangspunkt i København og fra kontorerne i Shanghai, Xuzhou, Moskva, Mumbai, Sao Paulo og New York hjælper DI danske virksomheder ind på nye markeder. www.di.dk/dibd

Ønsker du at vide mere om hvordan din virksomhed kan hjælpes godt på vej i Kina, så kontakt Managing Director Glen Mikkelsen, +86-139 17 78 40 76, glmi@diab.cn, eller Branch Manager Josefine Kern Jensen, +86-139 18 74 83 91, jkj@diab.cn
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094