23948sdkhjf

KNX er hjertet i visionært byggeri

Det rådgivende ingeniørfirma Cowi i Nordjylland er flytter ind i et af sine egne byggerier Visionshuset, hvor 650 KNX-komponenter regulerer lys, ventilation, varme mm.
Ingeniører fra Cowi tog sin egen medicin og testede evnerne ved at flytte ind i et af sine egne bygge-projekter i Aalborg på et gammelt industriområde, hvor Dansk Eternit-Fabrik siden 1927 har produceret eternit.

Nu huser den gamle industrigrund bl.a. det moderne byggeri Visionshuset , der danner rammen om Cowis nordjyske domicil. Sammen med andre virksomheder nyder ingeniørfirmaets ingeniører nu godt af huset, hvor visionerne for fremtidens bæredygtige byggeri er virkeliggjort.

Det intelligente hjerte
Hjertet i bygningen er KNX-installationer, som er lavet i et tæt samarbejde med Bravida Danmark og Schneider Electric. Det har givet de rådgivende ingeniører en levende, arkitektonisk perle på den gamle industrigrund.

- Hele konceptet i bygningen er, at mennesker skaber liv i huset, som vågner op af sit energibesparende dvale, når bevægelser og målinger viser, der er brug for ventilation, lys og temperaturregulering. De 650 KNX-komponenter fra Schneider Electric gør bygningen adfærdsstyret, hvilket giver et behageligt indeklima samtidig med, at energiforbruget bliver holdt nede, forklarer René Aaholm, der som sektionsleder for installations-sektionen i Cowi i Nordjylland har været med til at udvikle konceptet bag den intelligente bygning.

Adfærdsregulerende visualiseringer
Hver dag danner det intelligente hus rammen om godt 200 medarbejdere, som nemt kan følge bygningens indeklima og energiforbrug på infoskærmeskærme. Visualiseringen er med til at stimulere brugerne til at holde fast i den energirigtige adfærd. Og det har hele tiden været kernen i byggeriet, hvor Bravida har stået for den samlede teknik-entreprise.

- Visionshuset er en topmoderne bygning, hvor alle funktioner er tænkt ind i en bæredygtig cyklus med energioptimering og komfort i fokus. I selve teknik-rummene har vi valgt at anvende et traditionelt CTS-anlæg til styring af ventilations- og varmeanlæggene, men så snart man befinder sig i kontorlokalerne er det KNX-installationen, som styrer alle lys og klimaforhold. De to anlæg er integreret via en OPC-server, som giver kunden en komplet grafisk brugerflade med præsentation af alle tekniske punkter i bygningen. forklarer Jørgen E. Sørensen, distriktschef for Bravida..

Den bæredygtige profil går igen i forhold til køling i Visionshuset, når grundvand via en varmeveksler cirkuleres i de termoaktive betondæk. Det betyder, at loftet fungerer som store køleflader i huset uden brug af unødig energi. Efter cirkulation pumpes grundvandet uskadt tilbage i jorden kun et par grader varmere end den oprindelige temperatur.

Fakta
KNX-installationen i Visionshuset består af mere end 650 komponenter, der regulerer lys, varme, ventilation og andre funktioner alt efter, hvilke behov brugerne har.

KNX er en international standard, som gør det muligt at kombinere komponenter og funktioner fra forskellige leverandører, så løsninger fuldstændig kan tilpasse den enkelte kundes behov.

Udover Visionshuset i Aalborg er Schneider Electric også i gang med KNX-løsninger til store projekter som Sydvestjysk Sygehus og KMPG’s hovedsæde i København såvel som flere erhvervs – og kontorbyggerier.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.299