Ny strategi for byggeriet i Danmark
I Dansk Byggeri er der store forventninger til den strategiproces, der skydes i gang med fredagens byggepolitiske konference.
Det bliver der ændret på, når klima-, energi, og bygningsminister Martin Lidegaard i morgen byder velkommen til en byggepolitisk konference. Her går startskuddet til en proces, der skal lede frem til udvikling af en ny byggepolitik.
Direktør Michael H. Nielsen, Dansk Byggeri, ser meget positivt på ministerens initiativ og ser frem til den kommende strategiproces. Han fremhæver det meget vigtige erhvervsfokus, som skal gøre byggeriet til en dansk styrkeposition, og kalder det et positivt signal, der vidner om forståelse for de mange potentialer, der er værd at bygge på i det danske byggeerhverv:
- Det er i sig selv et vidnesbyrd om regeringens interesse for at forbedre rammerne for byggeerhvervets udvikling. Og det kvitterer vi for, siger Michael H. Nielsen.
En central aktør i grøn omstilling
Siden strategiplanen ”Byggeriets Fremtid”, som blev præsenteret i 2000, har byggeriet oplevet markante ændringer af rammebetingelserne – med både højkonjunktur og aktuelt en krise, hvor efterspørgslen på nybyggeri er det laveste siden 1930’erne.
Hertil kommer at byggeerhvervet i den samme periode er blevet globaliseret med mange nye aktører på det danske hjemmemarked. Der betyder markante ændringer af erhvervets rammebetingelser og udviklingsdagsorden.
- Som en styrkeposition vil byggeerhvervet være en central aktør, når det gælder realisering af den grønne omstilling af Danmark, da reduceret energiforbrug i bygningsmassen er en forudsætning for realisering af de danske klima- og energimålsætninger. Byggeerhvervet skal altså på en gang sikre gode og sunde rammer om brugernes liv og aktiviteter og skabe en styrkeposition for det danske byggeerhverv på alle markeder, siger Michael H. Nielsen.
Klar til at byde ind
I Dansk Byggeri er der store forventninger til involvering i den strategiproces, der skal føre frem til en ny byggepolitik, og Dansk Byggeri vil selv spille sig på banen med dagsordener om udvikling og innovation.
Udover at byggeerhvervet tager aktivt del i og ejerskab på de udviklingsdagsordener, der skal realiseres, er det ifølge Michael H. Nielsen også vigtigt, at det offentlige vedkender sig rollen som ”foregangsbygherre” og sætter standard for fx digitalisering af byggeriet, arbejdet med benchmarking og nøgletal og – ikke mindst - indsatsen mod fejl og mangler.
- Dansk Byggeri repræsenterer mere end 5.000 udførende virksomheder og godt 500 byggematerialeleverandører. Vi ser derfor frem til den forestående strategiproces og er klar til at byde ind, som en aktiv samarbejdspartner i såvel analyse som forslagsfasen, slutter Michael H. Nielsen.