23948sdkhjf

Cowi optimister trods røde tal

Hensættelser på to projekter i Oman sendte rådgiverkoncernen i rødt i 2012. Topchefen glæder sig dog over stigende omsætning og produktivitet.
I 2012 opnåede Cowi vækst i alle sine regioner og øgede sin omsætning med 9 procent til 5,118 mia. kr. Samtidig øgede rådgiverkoncernen sin egenproduktion med 8 procent til 4,193 mia. kr. Dermed fortsætter virksomheden de senere års positive udvikling i basisforretningen.

- Vi ser nu effekten af vores ”PowerHouse”-strategi, der skal styrke vores centrale forretningsenheder, indtjening og konkurrenceevne. I 2012 har vi således oplevet øget produktivitet og lavere omkostninger, ligesom vores forretning melder om den stærkeste ordrebeholdning i mange år, fortæller Lars-Peter Søbye, koncerndirektør og CEO.

Hensættelser i Oman
Til trods for den positive udvikling i omsætningen og indtjeningen i basisforretningen, blev årets samlede resultat dog påvirket af en enkeltstående hensættelse i forbindelse med bygningen af to internationale lufthavne i Oman. Her havde Cowi betydelige honorarer til gode ved aftalens udløb den 31. december 2012, som virksomheden vil tage de nødvendige skridt for at inddrive fra bygherren i 2013.

Herudover har der i 2012 været særlige omkostninger til restrukturering mv. Resultat af primær drift er faldet fra 77 mio. kr. i 2011 til -199 mio. kr. i 2012. Resultatet af primær drift før særlige hensættelser og restrukturering udgjorde 133 mio. kr. i 2012. Resultat før skat er faldet fra 74 mio. kr. til -201 mio. kr.

- Cowis forretning står således stærkt i forhold til fremtidig vækst. Forretningen vokser i alle vores kernemarkeder, og vi har i 2012 knækket kurven på markeder, som har været hårdest ramt af den økonomiske krise, forklarer Lars-Peter Søbye.

Investerer i fortsat vækst
I 2012 har Cowi arbejdet på at styrke forretningens kompetencer og konkurrenceevne. Virksomheden har således købt en af USA's førende virksomheder inden for tunneller og bygning af underjordiske strukturer, Jenny Engineering Corporation, og de to norske specialistvirksomheder Stormorken & Hamre samt A-tek.

Samtidig har Cowi investeret i nye projektstyringssystemer, systematisk efteruddannelse af projektledere og kompetencecentre i Indien og Litauen.

- I 2012 har COWI således yderligere styrket vores position blandt verdens ledende inden for især tunneller, broer, vand, infrastruktur, transport og energi, som er store vækstområder lige nu. Samtidig kan vi levere vores verdensklasse-kompetencer til en konkurrencedygtig pris. Det vil sikre fortsat vækst, fortæller Lars-Peter Søbye.

Det er da også inden for disse områder, at Cowi har landet nogle af sine største opgaver i 2012. Det gælder blandt andet den nye letbane i Odense, Tappan Zee broernes hovedspænd i New York samt udbygningen af Mälar Energi i Vesterås, der blandt andet inkluderer bygningen af et stort forbrændingsanlæg.

Positive forventninger til fremtiden
Selv om Cowi forventer, at den globale økonomiske krise fortsat vil påvirke virksomhedens kernemarkeder i 2013, forventer virksomheden en pæn vækst i omsætningen og et markant løft i indtjeningen i de kommende år.

Det skyldes først og fremmest at Cowi forventer en øget efterspørgslen på grund af globaliseringen, men også at den økonomiske udvikling på kernemarkeder som Nordamerika, Norge og Sverige vil fortsætte i de kommende år.

- Jeg er derfor optimist og forventer, at Cowi vil nå vækst- og indtjeningsmål i strategien ved udgangen af 2015, slutter Lars-Peter Søbye.
Læs mere om: Cowi
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11