23948sdkhjf

Byggeriet på jagt efter kimen til vækst

Krisen har fået håndværksmestre og entreprenører til at skære ind til benet og tilpasse sig de nye tider. Nu venter de på, at væksten begynder at spire.
Artiklen er skrevet af Annette Sørensen og er oprindeligt bragt i Dansk Byggeris nyhedsbrev "Barometer"

Der har i de sidste fire år været længere og længere mellem byggepladserne, og byggeriet af nye kontorlokaler og fabrikshaller er generelt sat på standby eller helt droppet. Det kommer også til at præge 2013.

Ifølge Dansk Byggeris konjunkturanalyse vil der i år kun blive bygget 0,3 mio. m² nye fabrikker og værksteder. Nye bygninger til administration, handel og lager vil der heller ikke blive bygget meget af i år – omkring 0,7 mio. m². Det samlede etageareal på omkring 1 mio. m² svarer til cirka 170 fodboldbaner og er kun godt halvdelen af, hvad der blev bygget for otte år siden i 2005.

- Det er klart, at virksomhederne dropper at udvide lagerhallen eller bygge en ny fabrik, når salget af deres produkter falder. De tilpasser sig tiderne, og det mærker vi også i byggeriet. Byggeriet er typisk en af de første brancher, der mærker krisen, men de sidste, der mærker opsvinget, siger seniorøkonom i Dansk Byggeri, Finn Bo Frandsen.

Krisens udfordring
I 2008 investerede de danske virksomheder 36 mia. kr. i nye erhvervsbygninger. Dansk Byggeri skønner i sin konjunkturanalyse, at der i 2013 vil blive bygget nye erhvervsbygninger for 12 mia. kr. Det en tredjedel af niveauet i 2008 og halvdelen af niveauet i 2005, når vi regner i faste priser.

- Når investeringer i nye maskiner, fabrikker og andre erhvervsbyggerier bliver liggende i skuffen og venter på bedre tider, sådan som vi har set det i de sidste fire år, bliver en af konsekvenserne, at vores virksomheders produktionsapparat lige så stille forfalder. Men vi har brug for moderne og tidssvarende maskiner og bygninger, når konjunkturerne forhåbentlig snart vender. Det er en af udfordringerne under og efter en krise, siger Finn Bo Frandsen.

Spejder efter fremgang
Regeringen har med det såkaldte investeringsvindue forsøgt at gøre det attraktivt for virksomhederne at fremrykke investeringer mod et ekstra skattefradrag.

- Det har i nogle tilfælde også fået virksomheder til at investere i ny teknologi, nye maskiner og lignende. Og det er med til at plante små frø rundt omkring, der forhåbentlig snart er klar til at spire og skabe vækst. Men erhvervsbyggeriet kommer først for alvor i gang, når virksomhederne igen får travlt og behov for plads og moderne bygninger. Byggeriet er sidst i fødekæden så vi spejder i øjeblikket efter fremgang i det private erhvervsliv, siger Finn Bo Frandsen.

Sats på udlandet
Derfor glæder det også Dansk Byggeri, at regeringen med deres kommende job- og konkurrencepakke ønsker at forbedre virksomhedernes konkurrenceevne. Det er der behov for i en tid, hvor den danske vækstrate i 2013 forventes at blive omkring 1 procent.

- Hvis de øvrige brancher slipper for at betale fx NOx-afgift og bliver mere konkurrencedygtige og dermed hiver flere ordrer hjem, så smitter det af på byggeriet. Bedre vilkår for virksomhederne generelt er den bedste form for kunstgødning til byggeriet, siger Finn Bo Frandsen.

En af de ting, der er afgørende for, at det begynder at spire i Danmark, er, at danske virksomheder ser mod udlandet.

- Det danske erhvervsliv skal satse meget mere på at finde en plads på de eksportmarkeder, som er i vækst. Fx USA eller Kina. Det er uden for Europa, hvor der for alvor sker noget, og hvor vi finder vejen til vækst, ny omsætning og arbejdspladser, siger Finn Bo Frandsen.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109