Optimisme i Aarhus
Mens udsigterne for byggeriet er dystre på landsplan, ser det anderledes lyst ud i Aarhus. Den lokale 3F-afdeling melder om historisk lav ledighed.
Læs også: Nyt lavpunkt truer byggeriet
I Aarhus er det imidlertid et andet billede, der tegner sig. Her er der stadig er godt gang i byggeriet af boliger og erhvervsbygninger. Hertil kommer de offentlige byggerier, hvor Aarhus følger landstendensen med byggerierne af bl.a. Det Nye Universitetshospital, Dokk1 og tilhørende anlægsprojekter.
- I Aarhus er der bestemt ikke sat en stopper for byggerierne, og vi er i gang med at kigge på nye områder, hvor vi kan udvikle og udvide byen, så vi når målet om at have 375.000 borgere i 2030. Det er vigtigt, at også virksomhederne inden for byggeriet har gode vilkår. Det vil derfor også være et område, som jeg har fokus på, når vi i løbet af foråret søger inspiration til, hvordan vi øger kommunens erhvervsvenlighed. Det er i den forbindelse oplagt også at se på, om vi kan gøre noget yderligere for virksomhederne inden for byggeri og anlæg, siger rådmand Bünyamin Simsek ifølge kommunens hjemmeside.
Fuld beskæftigelse til sommer
Udover bolig- og erhvervsbyggerierne i den nye bydel på havnen er en række andre store projekter enten i gang eller undervejs. Således opføres der boliger på Søren Frichs Vej, Ikea udvider i Skejby, og i Årslev skal Bankernes Kontantservice have nyt domicil. Dertil kommer udviklingen af endnu en ny bydel på Ceresgrunden.
Den store byggeaktivitet smitter positivt af på ledighedstallene hos 3F, hvor gruppeformand Ole Christiansen fra 3F Aarhus Rymarken kan melde om ca. 120 ledige på nuværende tidspunkt. Heraf er 80 hjemsendt på grund af vejret.
- Det er historisk lavt og usædvanligt efter så lang en periode med frost. Vores medlemmer er primært beskæftiget inden for offentlige byggerier, og jeg forventer fuld beskæftigelse inden sommerferien, siger Ole Christiansen.
Ifølge Michael Ancher, der formand for Dansk Byggeri Østjylland, viser tallene for 4. kvartal 2012, at antallet af beskæftigede i Midtjylland næsten holder niveauet fra for fem år siden - 39.000 i dag mod 41.000 i 2007. Til sammenligning har København i samme periode oplevet et fald fra 45.000 til 34.000. På landsplan er der registreret en nedgang fra 196.000 til 153.000.