15 procent flere uddannelsesaftaler
Langt flere unge kan nu trække i arbejdstøjet og starte i praktik i en vvs- eller elinstallationsvirksomhed, end det har været tilfældet i flere år.
I 2012 er det i alt indgået 2.104 uddannelsesaftaler i installationsbranchen, og det er det højeste antal siden 2008.
– Det er meget positivt, at virksomhederne igen tør ansætte lærlinge på trods af, vi fortsat forudser beskeden vækst også i 2013 og 2014. Det vidner om, at virksomhederne er på forkant med det fremtidige behov for arbejdskraft, siger Tina Voldby, der er underdirektør i TEKNIQ Installatørernes Organisation.
Brug for flere hænder
Det øgede fokus på energioptimering, vedvarende energiløsninger, store anlægsprojekter og det faktum, at de store årgange går på pension, mens de mindre årgange skal ud på arbejdsmarkedet, gør alt sammen, at installationsbranchen har brug for flere hænder fremover.
– Der er lavet færre uddannelsesaftaler i perioden 2008-2012 sammenlignet med rekordårene 2005-2007, men det er ganske naturligt, fordi konjunkturer og antal praktikpladser går hånd i hånd. Men vi har gjort en stor indsats i den periode for at gøre uddannelserne mere attraktive, fordi vi har brug for dygtige unge, der kan bruge både hænder og hoved i branchen, siger Tina Voldby.
Konkret har TEKNIQ i samarbejde med henholdsvis Blik & Rørarbejderforbundet og Dansk Elforbund blandt andet oprettet højniveauforløbet Clean Techintegrator, hvor der er et øget fokus på vedvarende energi, og EUX-elektrikeruddannelsen og vvs EUX-uddannelsen, hvor man kombinerer den fagspecifikke uddannelse med en gymnasial uddannelse til vvs’er.
EUX-elektrikerne er allerede blevet taget godt imod af virksomhederne, der var ivrige efter at få dem i praktik. Vvs EUX-uddannelsen starter med optag til august.
Politikerne skal skabe vækst
Tina Voldby understreger, at vvs-branchen løbende skal arbejde på at øge rekrutteringen. Derfor mener TEKNIQ, dels at der er behov for en politisk indsats for at skabe vækst, dels at erhvervsskolerne, Dansk Elforbund, Blik & Rørarbejderforbundet og TEKNIQ arbejder sammen om at sikre et optimalt rekrutteringsgrundlag fremover.
– Vi har brug for alle gode kræfter til fortsat at optimere uddannelser, men også for i fællesskab at fortælle de unge de gode historier om branchen og de mange karrieremuligheder, den indeholder – blandt andet inden for energiområdet. Vi har behov for at tiltrække de dygtigste unge til de teknisk udfordrende opgaver. Installationsbranchen er inde i en markant udvikling, og faget bliver mere og mere videnstungt. Derfor har vi brug for flere forskellige typer unge. Unge, der kan håndtere både en praktisk opgave, men også forstår helheden i en installation eller en hel bygning, siger Tina Voldby.
Fakta:
Antallet af indgåede uddannelsesaftaler er steget med 16,5 procent fra 2011 til 2012. I december måned blev der indgået 276 aftaler mod 111 i 2011.
Antallet af indgåede uddannelsesaftaler er steget med 11,2 procent fra 2011 til 2012. I december måned blev der indgået 59 aftaler mod 106 i 2011.
Kilde: TEKNIQ Installatørernes Organisation
Antallet af indgåede uddannelsesaftaler er steget med 16,5 procent fra 2011 til 2012. I december måned blev der indgået 276 aftaler mod 111 i 2011.
Antallet af indgåede uddannelsesaftaler er steget med 11,2 procent fra 2011 til 2012. I december måned blev der indgået 59 aftaler mod 106 i 2011.
Kilde: TEKNIQ Installatørernes Organisation