23948sdkhjf

Kloakmestre som klima-tjekkere

Medlemmer af brancheorganisationen Danske Kloakmestre udgør tæt på halvdelen af de firmaer, der har meldt sig klar med gratis klimatilpasningstjek for boligejere.
Miljøminister Ida Auken har lavet aftale med en række fagbrancher om at stille sig til rådighed med gratis klimatjek.

Her har Danske Kloakmestre taget teten ved at udgøre næsten halvdelen af de firmaer, der vil give en hånd til at klimasikre, og som har gennemført klimatilpasningskursus på Teknologisk Institut.

Baggrunden for ordningen er det foranderlige klima med til stadighed mere vand fra oven. Alene i 2011 måtte forsikringsselskaberne dykke i kassen efter 6,2 milliarder kroner i erstatninger for skybrudsskader. Og regnmængderne bliver ikke mindre fremover – tværtimod. Derfor kan selskaberne tilsyneladende godt belave sig på at skulle dykke igen og igen. For omkring 60 procent af de danske boligejere har ikke planer om at klimasikre deres huse.

Kloakmestrene må træde i karakter
- Naturstyrelsen står bag kurserne, og vi kvitterer så ved efterfølgende at rykke ud med gratis rådgivning om klimatilpasning til husejerne. Netop når det drejer sig om store mængder vand, der vælter op af afløbene, og tagnedløbene ikke kan klare de store mængder regn, er det jo oplagt, at de autoriserede kloakmestre må træde i karakter. Med klimatilpasningskurset som ballast kan vi både rådgive om løsninger og økonomi, forklarer Danske Kloakmestres formand, Verner H. Kristiansen.

Han er rigtig godt tilfreds med, at hans medlemmer har tegnet sig for næsten halvdelen af kursusbeviserne, mens fire andre brancheorganisationer tegner sig for resten. Og dermed virkelig har taget teten i klimatilpasningen.

Det drypper på kloakmesteren
For kloakmestrene kan den gratis indsats komme til at give pote efterfølgende. En ny rapport fortæller, at der over de kommende 20 år vil være behov for investeringer på op til 39 milliarder kroner i klimatilpasningsløsninger. Klimaforandringerne giver stadigt øgende regnmængder og dermed også et stigende behov for renovering, vedligehold og udbygningen inden for kloak-, vej- og bygningsområdet.

- Naturligvis må det gerne komme til at dryppe på kloakmesteren, når det styrtregner på tagene rundt om i landet. Forsikringsselskaberne vil begynde at forlange, at boligejerne selv gør noget for at sikre deres boliger. Derfor er det vigtigt med professionel vejledning. Den mener vi, at de autoriserede kloakmestre er bedst til, netop når det drejer sig om at få store mængder vand til at løbe den rigtige vej, siger Verner H. Kristiansen.

Klæde Danmark på til næste skyl
På hjemmesiden danskekloakmestre.dk har brancheforeningen lavet et danmarkskort, hvor husejerne nemt kan finde frem til lokale kloakmestre, der er med i den gratis klimatjek-ordning. I takt med, at flere medlemmer får kursusbeviset i orden, kommer der flere prikker på kortet.

- Med de millioner, der puttes i klimatilpasning af både Klimaministeriet og Naturstyrelsen, er vi naturligvis nødt til at levere kvalitet til gengæld. I første omgang er det så med gratis rådgivning, og så er jeg sikker på, at autoriserede kloakmestre med tjek på klimaet får travlt efterfølgende. Vi skal ud til kunderne og være med til at klæde Danmark på til det næste regnskyl, siger Verner H. Kristiansen.

Gennemgang af ejendommen
Når den autoriserede kloakmester rykker ud som klimatilpasnings-tjekker, gennemgår han ejendommen efter et skema med seks hovedfaser. Det undersøges, om ejendommen tidligere har haft problemer med vand fra kloak, gennem kældervæg og kældergulv, fra terræn og fra tag. Huset og grundens placering i forhold til omgivelserne er vigtig. Og udearealerne med belægning, græsplæne, tagrender, tagbrønde og en række andre faktorer tjekkes også.

Det samme gør husets klimaskærm, hvor kloakmesteren blandt andet har fokus på afløb, tilledning af vand fra vej og øvrige arealer, fundament, udluftningskanaler, rørgennemføringer samt eventuelle skader på tagbelægningen.

Hvis huset har kælder, tjekkes afløb og eventuelle fordele ved at etablere en pumpe fra kælder, pumpebrønd eller kælder. Kloakmesteren tjekker også, om der er behov for montering af højvandslukke, og om elinstallationer er korrekt placeret.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125