Milliardprojekt lammet af blokade
Onsdag morgen blev byggeriet af affaldsselskabet Kara/Noverens nye anlæg, Energitårnet, bremset af 150 blokadevagter.
Blokaden har været længe undervejs og skyldes, at flere udenlandske virksomheder, der er underentreprenører på byggeriet, ikke har indgået dansk overenskomst.
Læs mere: Konflikt truer milliardbyggeri.
Kritik af bygherre
Fagforbundene, som står bag blokaden, kritiserer i skarpe vendinger bygherre på projektet, Kara/Noveren.
- Der er indføjet arbejdsklausuler i kontrakterne med virksomhederne på pladsen. Men det er tydeligt, at bygherren ikke spiller en mere aktiv rolle, når det drejer sig om at få kravene i klausulerne overholdt, sagde Peter Hougård Nielsen, formand for BAT-kartellet af byggefagforeninger og formand for Byggegruppen i 3F, til fagbladet3f.dk.
Ingen dialog
Både kritikken og konflikten undrer direktør for Kara/Noveren, Torkil Jørgensen. Han anklager i en pressemeddelelse 3F for at ønske konflikten. Efter hvad han betegner som en ellers god dialog om det store projekt, anfører Torkil Jørgensen, at man efter den 11. december ikke hørte mere fra 3F før den 29. december, hvor en journalist fra Fagbladet 3F orienterede om den forestående blokade.
Kara/Noveren oplyser, at konflikten er rettet mod fire virksomheder, og anfører, at den ene aldrig har været på byggepladsen, den anden har forladt pladsen i maj sidste år og at den tredje omfatter et firma, som har lejet en kran med en kranfører ud til en stålmontage. Den fjerde virksomhed ved navn Energomontaz skulle ifølge Kara/Noveren allerede den 17. december 2012 have meddelt 3F, at de snart er færdige på pladsen.
- Det giver ikke mening, at forsøge at få overenskomst med virksomheder, der ikke længere arbejder på projektet og ikke er til stede på byggepladsen. Den sidste virksomhed, nemlig Energomontaz, prøver vi nu at finde en løsning sammen med. Vi står derfor uforstående overfor, at disse fire såkaldte sager virkelig kan føre til en sympatikonflikt for en hel byggeplads. Vi kan kun forstå det, som at fagforbundene ønsker konflikt frem for løsninger, skriver Thorkil Jørgensen.