23948sdkhjf

”Fremtidens Forstad” dyrkes i Nykøbing Falster

Team Elkær + Ebbeskov, Gottlieb Paludan Architects, GHB Landskabsarkitekter, Hundsbæk & Henriksen ingeniører, Rekommanderet og DEAS vinder konkurrencen om Fremtidens Forstad i Nykøbing Falster.
Siden oktober, hvor første konkurrencerunde blev afsluttet, har fem teams arbejdet med deres forslag til den fremtidige indretning af området Ydre Østerbro i Nykøbing Falster.

Guldborgsund Kommune og Realdania har nu gennemført anden runde af arkitektkonkurrencen, og dommerkomiteen har valgt følgende team som vinder:

Team Elkjær+Ebberskov arkitekter, Gottlieb Paludan Architects, GHB landskabsarkitekter og Hundsbæk & Henriksen Ingeniører. Konsulenter Rekommanderet og Deas.

De øvrige deltagere i konkurrencens anden fase var: SLA, Transform, Kuben Management og Transsolar

Bruger byen i fællesskab
Vinderprojektet ”Dyrk din by” har fokus på, hvordan man dyrker byen – i to betydninger.
Konkret giver teamet en række bud på, hvordan man kan bruge den lokale tradition, der er på Lolland-Falster for frugt- og fødevareproduktion, til at udvikle Ydre Østerbro. For eksempel i æbleplantager og små nyttehaver.

I overført betydning handler ”Dyrk din by” om nye måder at bo og bruge byen på og indgå i forskellige fællesskaber – og derigennem dyrke byen. Teamet giver blandt andet ideer til at indrette et kvartershus i en tidligere erhvervsejendom, forskellige boliger med plads til flere generationer under samme tag og bedre adgang til Guldborgsund til aktivitet og samvær.

Derudover giver projektforslaget et nyskabende og lovende bud på, hvordan selve processen for udviklingsprojektet kan lykkes.

- Vinderprojektet har givet os en bank fuld af gode ideer til at gøre Ydre Østerbro til en særlig forstad og bruge stedets styrker. Men en god plan gør det ikke alene. Nu starter arbejdet med at gøre planen til virkelighed. Her har vi brug for opbakning fra alle interessenter, hvis det skal lykkes – både borgere og erhvervsliv, siger projektleder i Guldborgsund kommune, Pernille Møller Nielsen.

Fra nedslidt industri til nye, grønne boformer
Udgangspunktet i vinderforslaget er de allerede eksisterende styrker og karaktertræk i området, så ’udkants-danmark’ kan blive til ’forkants-danmark’.

Det nye Vækstkvarter, en moderne dyrkningsby der strækker sig igennem eksisterende boligområder, bygget på sukkerfabrikkernes gamle industriområde, bliver et unikt boligområde hvor stedets industrielle karakter omdannes til et moderne bæredygtigt bolig- og dyrkningsområde.

Vinderforslagets strategi tager udgangspunkt i stedets historie og hverdag. Bygninger og strukturer bevares og genbruges, for at skabe en robust udviklingsplan, der kan fastholde stedets karakter og kvalitet. Den fremtidige bys særlige karaktér opstår i mødet mellem nyt og gammelt: Industriens bygninger, strukturer og materialer mødes med nye højteknologiske energi-løsninger og grønne elementers sanselige kvaliteter.

Det er hverdagens byrum der strukturerer de nye bo-områder og det er hverdagslivet, der er omdrejningspunktet for en holistisk måde at bo og leve bæredygtigt på - for det skal være ligetil og berigende at leve bæredygtigt. Det er i de nye boformer som integrerer dyrkningen med boligen og fællesskabet i nye byrum, at fremtidens forstadsliv skal findes.

Fakta
Konkurrencenavn: Fremtidens Ydre Østerbro, Nykøbing Falster

Type: 2 faset planlægningskonkurrence, udskrevet april 2012

Konkurrence udskrivere: Guldborgsund Kommune og Realdania

Antal indbyggere:
Nykøbing Falster 16.500
Ny bydel ca. 500 boliger dvs. ca. 1.000 personer

Vinderteam:
Totalrådgiver: Elkiær + Ebbeskov arkitekter Aps

Underrådgiver: Gottlieb Paludan Architects, GHB Landskabsarkitekter, Hundsbæk & Henriksen rådgivende ingeniører

Konsulenter: Rekommanderet, Deas
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125