Den nordjyske byggebranche får travlt
Med flere store byggeriet på vej i Nordjylland vil behovet for arbejdskraft i byggeriet stige i regionen. Planlagte projekter alene vil skabe behov for 4.000 årsværks frem til 2022.
Det viser en analyse udarbejdet for Beskæftigelsesregion Nordjylland og Beskæftigelsesrådet Nordjylland, som giver et bud på de beskæftigelsesmæssige udfordringer og muligheder, der viser sig inden for bygge- og anlægsbranchen i Nordjylland i de kommende år.
Analysen sætter fokus på, hvilken effekt en række større offentligt finansierede byggerier har på beskæftigelsen inden for byggeriet. Der er bl.a. fokus på de beskæftigelsesmæssige konsekvenser af byggeriet af det nye supersygehus i Aalborg og af en større udvidelse af Frederikshavn Havn.
Der er fokus på en række konkrete planlagte projekter, som i sig selv vil skabe et behov for ca. 4.000 årsværks beskæftigelse frem til 2022. Derudover belyses konsekvensen af en række projekter, som måske gennemføres om nogle år. Her er det særligt etableringen af en 3. limfjordsforbindelse der vil skabe et ekstra stort behov for arbejdskraft til byggeriet.
Anbefalinger til fremtidssikring af byggeriet
Af analysen fremgår det, at behovet for ekstra arbejdskraft til byggeriet vil opstå under alle omstændigheder i de kommende år. Manglen på faglærte skyldes, at mange ældre går på pension, mens der ikke er unge nok klar til at tage deres plads. Hertil kommer en ventet stigning i efterspørgslen på faglært arbejdskraft til byggeriet i de kommende år.
Analysen kommer med en række konkrete anbefalinger for hvad der kan gøres for at fremtidssikre virksomhedernes arbejdskraftbehov. På den korte bane lyder anbefalingerne blandt andet opkvalificering og vejledning af ledige til en karriere inden for byggeriet. På lidt længere sigt fremhæver analysen behovet for, at langt flere unge får en uddannelse inden for bygge- og anlægsområdet.
- Det stigende behov for arbejdskraft giver nye muligheder for beskæftigelse i byggeriet. Der er behov for, at væsentligt flere unge får interesse for byggeriet og tager en faglært uddannelse. Det er med til at sikre fortsat vækst og beskæftigelse i byggeriets virksomheder. Beskæftigelsesrådet Nordjylland inviterer alle parter til samarbejde om at løse opgaven, udtaler formanden for Beskæftigelsesrådet Nordjylland, Egon Sørensen.
Beskæftigelsesrådet Nordjylland og Beskæftigelsesregion Nordjylland har på baggrund af analysen besluttet at holde en konference om analysen problemstillinger, og hvad der kan gøres i praksis for at imødegå udfordringerne. Konferencen holdes den 27. februar 2013.