23948sdkhjf

Vejen til sundt byggeri – uden affald

En ny Cradle to Cradle-baseret byggemanual giver konkrete eksempler på, hvordan byggebranchen kan sætte sit ressourceforbrug i kredsløb og eliminere affald.
Bygge- og anlægsprojekter lægger beslag på store mængder af jordens ressourcer og står for op mod halvdelen af jordens samlede energiforbrug og størstedelen af det affald, der produceres i dag.

Derfor har VuggetilVugge Danmark og 3XNs innovationsselskab, GXN, udgivet en dansk byggemanual, som skal gøre det lettere at følge principperne bag designstrategien Cradle to Cradle, som handler om at bygge med omtanke, uden at producere affald.

Et vigtigt redskab
Manualen, der er udarbejdet med støtte fra Realdania, blev præsenteret ved en konference i Dansk Arkitektur Center den 22. januar. Dens aktualitet blev understreget af deltagelsen Miljøminister Ida Auken og af Klima- Energi- og Bygningsminister Martin Lidegaard. I sin tale understregede Martin Lidegaard vigtigheden af konkrete værktøjer til bæredygtig udvikling af byggeriet:

- Cradle to Cradle byggemanualens bæredygtige tilgang til byggeriet baner vej for at vi kan tilbyde kommende generationer et bæredygtigt samfund. Ved at gøre bæredygtige tiltag brugervenlige viser den, at den enkelte aktør kan gøre en forskel. Det er der stort behov for.

Endvidere deltog grundlæggerne af Cradle to Cradle, arkitekt William McDonough og professor Dr. Michael Braungart, som for første gang besøgte Danmark sammen. De to herrer har også deltaget i udarbejdelsen af den nye manual.

En åben platform til innovation
Manualen beskriver, hvordan aktører i den danske byggeindustri kan arbejde med Cradle to Cradle i praksis gennem konkrete eksempler på metode, strategier og redskaber, der relaterer sig til byggeriets faser. Den kan bruges som inspiration af såvel praktikere såsom arkitekter og ingeniører, som af bygherrer og politikere.

Den er den mest omfattende udgivelse om Cradle to Cradle-inspireret byggeri til dato, og er rigt illustreret med forklarende tegninger og fotografier.

- Med denne udgivelse forsøger vi at definere kvalitet i byggeriet i holistisk forstand ved at introducere et nyt tankesæt omkring materialer, energi, luft, natur og vand. Manualen adskiller sig ved ikke at være en certificering med tjeklister og faste værdier, men en åben platform for innovation og nye forretningsmodeller, hvor ambitionen er at bringe klodens ressourcer i kredsløb, siger Søren Lyngsgaard, kreativ direktør i Vugge til Vugge Danmark. Han fortsætter:

- Traditionelt har bæredygtighed handlet om at minimere skadelige effekter ved at nedsætte energiforbrug, mindske CO2-udledning og leve mere simpelt. Men det er ikke godt nok. Vi kan ikke reducere og regulere os til bæredygtighed. Det er nødvendigt at omtænke hele vores produktion, så den bidrager positivt til planetens velbefindende.

Manualen "Cradle to Cradle® i det byggede miljø – en manual til den danske byggeindustri" er på 118 sider og kan downloades gratis via 3XN's hjemmeside
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094