23948sdkhjf

Pirater på det danske el-marked

Mindst 38 udenlandske el-installatører er i sving i Danmark, men et ukendt antal er slet ikke registreret. De fleste overholder ikke danske overenskomster, vurderer Dansk El-Forbund.
I øjeblikket udføres mindst 38 el-installationsopgaver i Danmark af udenlandske firmaer. Det viser et udtræk fra det såkaldte RUT-register, som fagbladet Elektrikeren har foretaget. En meget stor del af dette arbejde er ikke overenskomstdækket, vurderer Dansk El-Forbund (DEF).

- Som udgangspunkt overholder de fleste udenlandske firmaer ikke de danske overenskomster. De prøver at operere under radaren i så lang tid som muligt. Men jeg vil tro, at mange af dem indgår i en overenskomst med os, når vi først finder frem til dem, vurderer Ole Tue Hansen, forbundssekretær i DEF.

Intet samlet overblik
Mens en udenlandsk virksomheds ansatte arbejder i Danmark, skal virksomheden ifølge loven være registreret i SKAT og Erhvervsstyrelsens Register for Udenlandske Tjenesteydere, forkortet til RUT. Hvis de ikke registrerer sig, risikerer de en bøde på 10.000 kr.

I praksis er det ifølge DEF imidlertid umuligt at afgøre, hvor mange udenlandske el-installatører, der reelt operer i Danmark – ud over de 38, der er registreret i RUT. Det skyldes to forhold: For det første er der tale om et øjebliksbillede, da det kun fremgår af RUT, hvilke udenlandske firmaer, der operer i Danmark lige nu og her. For det andet er det vanskeligt at afgøre, hvor mange udenlandske firmaer, der ikke er opført i registeret.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125