23948sdkhjf

Danskere dropper solceller

Energinet.dk anslår, at der højst er solgt mindre end 50 solcelleanlæg under de nye regler.
Meget tyder på, at salget af solcelleanlæg er gået helt i stå, siden et bredt flertal i Folketinget 20. november fremsatte et lovforslag, der gjorde det mindre attraktivt for private boligejere at investere i solceller.

- Vi kan se, at der har været en meget, meget kraftig opbremsning. Vi kan ikke sige præcist, hvor mange der er, men vores bedste gæt er, at det er under 50, siger pressechef Jesper Nørskov Rasmussen, Energinet.dk, til bolius.dk.

Bolius.dk har desuden været i kontakt med flere af de store selskaber. SEAS-NVE, der har ansvar for levering af el til 375.000 kunder på Sjælland, Lolland-Falster og øerne, har modtaget 28 tilmeldinger om solcelleanlæg under de nye regler. EnergiMidt, der har 176.000 kunder i Midtjylland, har ifølge forretningschef Jørgen Due Thomsen Nørgaard solgt ”et par håndfulde” solcelleanlæg, siden de nye regler blev indført.

Mange skyndte sig at købe solceller
Sidste år eksploderede antallet af solcelleanlæg fra under 5.000 til flere end 61.000, viser tal fra Energinet.dk. Dertil kommer ca. 15.000 solcelleanlæg, der også blev solgt under de gamle regler, men som ikke er med i statistikken, da de afventer sagsbehandling og sættes i drift senere. Langt størstedelen af solcelleanlæggene blev solgt i efteråret kort før, de nye regler trådte i kraft.

Både Jesper Nørskov Rasmussen, Jørgen Due Thomsen Nørgaard og konsulent i Dansk Solcelleforening, Per Henriksen, mener, at det bratte fald i salget især skyldes, at mange danskere, der overvejede at investere i solceller, valgte at købe dem i efteråret, mens de stadig kunne komme ind under de gamle og mere økonomisk fordelagtige regler.

- Der er en del, der har overvejet solcelleanlæg, og som derfor fremskyndede deres beslutning. Det er klart, at det tager noget tid, inden markedet kommer op igen, siger Per Henriksen.

Samtidig peger de på, at der normalt ikke sælges så mange solcelleanlæg, når det er vinter. Jørgen Due Thomsen Nørgaard, EnergiMidt, tror dog, at der igen vil komme gang i salget af solcelleanlæg.

- Vi oplever, at nye kunder melder sig på, banen nu, og vi kan se, at interessen er der. Men det er også stadig en god forretning at købe solceller i dag. Med de priser, der er på markedet i dag, kan der være en tilbagebetalingstid på 10 år, vurderer han.

Hvor meget kan man tjene på solceller?
Der er stor usikkerhed om, hvor god en forretning solceller er med de nye regler. Ifølge KPMGs og Bolius’ solcelleberegner kunne du med de gamle regler tjene mere end 300.000 kr. på 25 år og tjene din investering hjem på 5-10 år. Med de nye regler kan du ifølge udregninger, som Bolius har lavet, tjene mellem 26.000 og 122.000 kr. på 25 år, og tilbagebetalingstiden er 11-22 år. Der er mindst 211.000 kr. i forskel på besparelsen på det samme anlæg i forhold til de gamle regler.

Hvor god økonomi, der er i et solcelleanlæg, afhænger blandt andet af prisen på solcelleanlægget, strømforbruget, elpriserne, samt hvor stor en del af strømmen, der bruges inden for en time. I EnergiMidts regnestykke forudsættes det, at man bruger 40 procent af den strøm, som solcellerne producerer, inden for en time, mens andre vurderer, at man kun kan nå at bruge 20 procent, hvilket gør indtjeningen mindre.

- Et 6 KW anlæg, fikst, færdig og monteret, kan du få til lige under 100.000 kr. og tjene hjem på 10 år. Hvis elpriserne stiger lidt mindre, end de har gjort i snit de sidste 20-30 år, kan man godt tjene 125.000-150.000 kr. efter 25 år, siger Jørgen Due Thomsen Nørgaard til bolius.dk.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078