23948sdkhjf

10 københavnske skoler skal klimasikres

Københavns Ejendomme har hyret Niras til at varetage et pilotprojekt, hvor 10 af kommunens 68 skoler sikres mod fremtidige skybrud.
Efter det voldsomme skybrud i juli 2011 skal alle større renoveringer af bygninger i Københavns Kommune have klimatilpasning med som fast parameter.

Skybruddet kostede Københavns Ejendomme omkring 200 mio. kr. i skader, og det har fået den kommunale ejendomsadministrator til at ændre sin tilgang til renovering og nybyggeri.

- Skybruddet understregede, at den klimatilpasningsplan, kommunen lige havde lavet, også handler om helt aktuelle problemer. Derfor indgår klimasikring nu på lige fod med elementer som genopretning, modernisering og energioptimering, siger chefkonsulent i Københavns Ejendomme Niels-Arne Jensen.

Han fortæller, at en investeringsplan har vurderet, at det vil koste 7,4 mia. kr. at renovere alle kommunens ejendomme frem til 2025, hvoraf klimatilpasning anslået udgør 300 mio. kr.

10 skoler som pilotprojekt
Første skridt på vejen er renovering af 10 af kommunens 68 skoler, der i princippet kommer til at fungere som en slags pilotprojekt for kommunens fremtidige klimatilpasning, der bl.a. tæller yderligere seks skoler i 2013.

- Vi ønsker at lave en helhedsorienteret indsats med løsninger, der kan skabe ekstra værdi i form af rekreative arealer og bedre kvalitet, og som kan udføres samtidig med andre renoveringer, sådan at vi kan udnytte alle de synergier og gevinster, der er i at tænke i helhedsrenovering. Den store udfordring er at få lavet en egentlig plan for, hvordan vi fremover kan klimatilpasse på en omkostningseffektiv måde. Det skal Niras' screening og rådgivning om klimatilpasning hjælpe os med, forklarer Niels-Arne Jensen.

Store besparelser i helhedstænkning
Markedschef i Niras, Henrik Lynghus, roser Københavns Ejendomme for sin helhedstækning, der matcher Niras' tankegang om helhedsorienteret vandplanlægning – kaldet HELVA.

- Når man nu alligevel har 'spaden i jorden', og har etableret byggepladser, er det forbundet med store besparelser også at indtænke klimatilpasning, da det netop giver synergi at koordinere og udvikle fælles løsninger, forklarer han.

Ifølge Niels-Arne Jensen er HELVA-tankegangen årsagen til, at Niras har fået opgaven:

- Der er jo ikke så mange på markedet endnu, der tænker på den måde, siger han.

Gennemprøvet koncept
Niras har tidligere anvendt HELVA-konceptet i samarbejde med Gentofte Ejendomme, Københavns Ejendomme, Novo Nordisk A/S, Lejerbo, Haveselskabet, adskillige kommuner og forsyningsselskaber – blandt andet fællesprojektet for de tre kommuner og tre forsyningsselskaber langs Usserød Å i Nordsjælland.

Erfaringerne fra flere klimatilpasningsprojekter viser, at man kan spare op til 90 procent af udgifterne ved at kombinere traditionelle løsninger med udnyttelsen af vandløb, vådområder og det omgivende terræn. Men det kræver, at man arbejder på tværs af kommuneskel, sektorer og traditionelle faggrænser og inddrager alle interessenter.

Et vigtigt redskab i HELVA-projekterne er Danmarks Højdemodel med nye flowkort, som Niras har udviklet. Med dette kan man præcist forudse, hvordan skybrudsvand opfører sig overalt i hele landet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109