23948sdkhjf

Grønt byggeri har godt fat i Nordjylland

Entreprenørvirksomheden HP Byg oplever, at fokus på energi, miljø og bæredygtighed i stigende grad bliver et krav, når nordjyske bygherrer renoverer og bygger nyt.
Især fra offentlige bygherrer bliver mødt med krav om DGNB-cerficering og ESCO-aftaler. Et af de mange grønne projekter i regionen er Kræftens Bekæmpelses nye kræftrådgivning i Aalborg, hvor genbrugte mursten er med til at give byggeriet en bære-dygtig profil.

- Interessen for grønt byggeri er markant stigende i Nordjylland, og der er ikke noget, der tyder på, at efterspørgslen vil blive mindre fremover.

Sådan lyder meldingen fra projektchef Jesper Christensen fra HP Byg. Interessen kommer til udtryk ved, at flere især offentlige bygherrer i deres udbud stiller strenge krav om eksempelvis lavt energiforbrug og certificering efter bæredygtighedsstandarder som det nye danske DGNB.

- Lige nu har de offentlige bygherrer fokus på de såkaldte ESCO-aftaler til at gennemføre grønne tiltag både ved renovering og nybyggeri. Det er dog ikke kun udsigten til lavere energiforbrug og økonomiske gevinster, der trækker. Også bæredygtighed i valget af materialer er vigtigt for mange, der ønsker at tage ansvar for miljøet, forklarer Jesper Christensen.

Genbrugte mursten mindsker CO2
Bæredygtige materialevalg og miljøvenlige løsninger spiller en stor rolle i Kræftens Bekæmpelses nye kræftrådgivning i Aalborg. HP Byg er totalentreprenør på projektet og har i samar-bejde med ingeniørfirmaet Grontmij og Polyform Arkitekter skabt et byggeri, hvor blandt andet genbrug af mursten giver besparelser på både økonomi og CO2-regnskabet.

- Hele genbrugstanken og vugge til vugge-princippet er vigtige elementer. For eksempel vil huset blive beklædt med 50 år gamle og genbrugte mursten fra Nordhavnen i København. Dermed spares miljøet for en stor mængde CO2 fra produktionen af nye sten. Samtidig tilfører det huset et markant arkitektonisk udtryk, som vil være langt dyrere at opnå med nye sten. Der er altså også en økonomisk gevinst, forklarer projektleder Henrik Kronborg fra HP Byg.

Derudover vil fældede træer fra grunden blive genbrugt som sidde-stubbe, ligesom hustagene vil være dækket af græs. Det optager CO2 og bidrager samtidig til lokal nedsivning af regnvand og dermed skåner det kommunale kloaknet.

Grønt fokus står ikke alene
Kendetegnende for de bæredygtige tiltag på den nye kræftrådgivning er, at de alle ud over miljøhensynet tilfører projektet en ekstra dimension i form af eksempelvis æstetik, funktion eller økonomi.

- Bæredygtighed i sig selv sender et positivt signal om ansvar for miljøet, men jeg tror, det er vigtigt, at det ikke står alene. De færreste bygherrer tænker bæredygtighed for deres blå øjnes eller grønne samvittigheds skyld. Så ved at kombinere miljøansvar med merværdi for kunden i form af eksempelvis besparelser eller øget værdi kan vi langt lettere gennemføre vores visioner om et bedre miljø via mere grønt byggeri, påpeger arkitekt Henrik Thomas Faurskov fra Polyform Arkitekter.

Der var rejsegilde på kræftrådgivningen i Aalborg i begyndelsen af november, og byggeriet forventes færdigt i løbet af sommeren 2013.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093