23948sdkhjf

Salling Entreprise bygger lavenergihuse i Skive

Første spadestik er netop taget til et nyt projekt med 18 lavenergihuse, der bliver selvforsynende med varme. Der bliver også energi til at dække en del af elregningen.
- Vores mål med husene er at komme så langt ned i energi som muligt og gøre bygningerne så selvforsynende som overhovedet muligt. Det har kunnet lade sig gøre, fordi vi samarbejder med de førende leverandører på området, som kan vejlede os i hvad fremtidens huse kræver.

Det siger John Møller-Pedersen direktør i Salling Entreprise, der står bag projektet i Skive sammen med Murerfirmaet Torben Pedersen. Ambitionen er, at køberne til 18 nye lavenergihuse kan se frem til aldrig at skulle bekymre sig om varmeregningen.

Husene opføres med et solcelleanlæg på taget, der producerer 6.000 kWh om året. En DHP-AQ luft-/vand-varmepumpe fra Danfoss har en normeffektfaktor på 3,5kWh. Varmepumpen og ventilationsanlægget bruger tilsammen knap 4.000 kWh om året på at ventilere og varme huset op.

Husene lufter selv ud – uden at fyre for fuglene
Ifølge John Møller-Pedersen vil de nye huse i Skive opfylde 2015-kravene til isolering og tæthed, men husene vil stadig kunne ånde, understreger han. Et intelligent ventilationssystem sørger nemlig for konstant udluftning, hvor luftfugtighed og rumtemperatur er bestemmende for friskluftstilførslen. Og varmegenvinding på ventilationen sørger for at udnytte energien i den luft, der bliver suget ud.

- Det er ventilationen, der i virkeligheden er banebrydende. Boligen ventileres fuldautomatisk, hvorfor det ikke er nødvendigt at lufte ud med åbne vinduer og døre. På den måde minimeres varmetab. I stedet genbruger ventilationen energien i luften og er med til at understøtte lavenergi-konceptet, forklarer Søren M. G. Petersen fra Danfoss.

Om sommeren, når huset bliver varmt, åbner der sig et bypass i ventilationen. Bypassen sørger for, at luften ude fra ikke bliver varmet op.

Det forventes, at husene står klar til indflytning om et halvt år. Der skal i alt bygges tæt på 300 boliger i det nye boligområde i Vinde Bakke. Dette arbejde vil dog først være helt afsluttet om fem til syv år.

Læs mere om projektet på www.vindebakke.dk
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094