23948sdkhjf

Vil revolutionere støbeproces

Teknologi fra dansk pionervirksomhed kan ændre verdensmarkedet for støbning af spektakulært udformede dele til bygninger, både, vindmøller og andre krævende produkter.
Det fælles forskningsprojekt ”AdaptiveMould” skal udvikle en fleksibel støbeform, som gør det hurtigere, billigere og mere miljøvenligt at producere flot designede emner i beton, plast, glas og fiberforstærkede materialer.

- Arkitekter og designere ønsker hele tiden at bryde med normen i deres arbejde, men industrien har ikke altid et svar på, hvordan idéerne kan realiseres. Derfor har vi udviklet en fleksibel støbe-form, som gør det let at realisere de kreative idéer. Vi er de eneste i verden, der udvikler de avancerede adaptive støbemaskiner, så der er stor interesse for produktet, fortæller Adapas direktør og ejer Christian Raun, som var med til at udvikle teknologien og lægge grunden til virksomheden i sin ingeniørstudietid på Aalborg Universitet.

Succesfuld teknik skal udbredes
Den unikke teknologi reducerer fremstillingsomkostningerne af komplekse elementer til en tredjedel. Samtidig fjerner den transportudgifter, fordi støbningen kan foregå på det sted, hvor delene skal bruges. Metodens fortrin har allerede vist sig ved avanceret arkitektur, så i samarbejde med forskere fra Aalborg Universitets Institut for Mekanik og Produktion skal den nu udbredes til andre industrier. Bådbygning og vindmølleproduktion er et par af de planlagte eksempler i det tværfaglige samarbejde:

- Der er et kæmpe potentiale, men også store udfordringer. Vi skal samarbejde tæt med virksomheden for at nå målet om at udvikle en af verdens mest avancerede og omkostningseffektive produktionsteknologier til særligt vanskelige støbeopgaver, siger adjunkt Esben Lindgaard.

Han og de øvrige forskere skal blandt andet bidrage med ekspertviden om matematiske modeller, der gør det muligt at forudsige, hvordan den højteknologiske støbeforms membran virker under bestemte forudsætninger.

Projektet har et samlet budget på 7 mio. kr. hvoraf Højteknologifonden bidrager med de 4 mio. kr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125