23948sdkhjf

Halvfærdigt udbudsmateriale koster millioner

Det kan være en dyr affære, når entreprenører giver tilbud på en ny skole. Udbudsmaterialet er ofte fyldt med mangler og konflikter, og det koster hvert år millioner af kroner.
Kommunen skal have bygget en ny skole, men kort før fristen for at byde på opgaven udløber, ændrer ingeniøren tegningerne. Så er det pludselig et andet konstruktions-princip og ny type ventilationsanlæg, der skal bruges.

Den slags udfordringer møder styringsentreprenørerne i Dansk Byggeri ofte, når de skal give tilbud på en opgave, som en offentlig eller privat bygherre har sendt i udbud. Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Byggeris Styringsentreprenørgruppe.

- Det koster både tid og penge for virksomhederne. De skal beregne store dele af deres tilbud én gang til, indhente nye priser og lave nye aftaler med underleverandører. Det er typisk fordi, der er for lidt tid til at projektere byggeriet, og tiden til at koordinere de forskellige dele af projektet kommer derfor til at mangle. Forarbejdet er simpelthen ikke gjort grundigt nok, siger chefkonsulent i Dansk Byggeri, Jan Alstrøm.

Koster både tid, penge og gevaldige hovedpiner
Ifølge Styringsentreprenørgruppens undersøgelse oplever virksomhederne, at der ofte er mangler og uoverensstemmelser i projektmaterialet. Det kan fx være, at et ældrecenter skal have store glasfacader ud mod haven. Men i udbudsmaterialet er der ikke taget højde for, at der skal være plads til, at en kran kan komme om på havesiden, når de tunge glasfacader skal løftes på plads. Eller at et stort tagudhæng forhindrer, at glasfacaderne kan løftes på plads.

- Den slags mangler og konflikter koster både tid, penge og gevaldige hovedpiner for den entreprenør, der vinder opgaven. Virksomheden vinder jo i praksis en opgave med skjulte omkostninger for løsninger, der ikke er afklaret i udbudsmaterialet, og det er ikke rimeligt, siger Jan Alstrøm.

Det anslås, at bygge- og anlægsbranchen hvert år bruger cirka seks milliarder kroner på at give tilbud på offentlige og private bygge- og anlægsopgaver. Men mange af de penge kunne være sparet, hvis kvaliteten af udbudsmaterialet var kontrolleret fra starten, mener Dansk Byggeri.

- Konservativt skønnet kunne vi nok spare mindst ti procent af vores tilbudsomkostninger. Og med den hårde konkurrence, der er i branchen, ville det uden tvivl slå igennem på tilbudspriserne og komme både bygherre og samfundet til gode. Det ville svare til en besparelse 600 millioner, som kunne bruges til fx at renovere eller bygge nye skoler for, siger Jan Alstrøm.

Læs hele spørgeskemaundersøgelsen fra Dansk Byggeri
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094