23948sdkhjf

Nyt bæredygtigt glashus på DTU

Den nye Bygning 324, der er under opførelse på DTU, har glas som bærende element - også indvendigt. Målet er bedre indeklima og maksimal udnyttelse af daglyset.
Danmarks Tekniske Universitets (DTU) nye Bygning 324 er på knap 4.500 m² og skal rumme undervisning og institutfunktioner. Arkitektfirmaet Christensen & Co (CCO) står bag udformningen, som bryder med den traditionelle gulstensarkitektur i DTU Lyngby Campus.

Arkitekterne Eva og Nils Koppel tegnede i 1960’erne en modulplan, så man kunne udvide med flere enkeltstående bygninger indplaceret i Nørgaards fantastiske landskabsplan. Nu viser den nye bygning Koppel-visionen forenet med nyere tids arkitektur.

Krav om energibesparelser
Arkitekt Thomas Nørgaard fra CCO fortæller, at der er to overvejende årsager til, at glas kom til at spille hovedrollen i Bygning 324:

- For det første er tiden til en høj grad af transparens. Vi vil kunne se, hvad der foregår i vores bygninger. Hele internetkulturen med vidensdeling og arbejde på tværs afspejler sig nu i vores bygninger. Tiden, hvor man kunne sidde og gemme sig i hvert sit lille cellekontor, er forbi. Vi ønsker en høj grad af aflæselighed og fællesskab.

- For det andet er kravene til energibesparelser i byggeriet større end nogensinde. Derfor er det attraktivt at bruge dagslyset mest muligt og undgå at tænde for belysningen. Med glasvægge kan man låne lyset fra hinanden og lade lyset komme langt ind i bygningen via vinduer og atriumgårde. Bygningens bærende idé består i otte 3-etagers glastårne, som er samlet i et ydre glashus. I atriumgårdene medvirker 22 store subtropiske træer til et godt indeklima.

Transparent organisation
Glasvægge er dyrere end gipsvægge. Til gengæld har de andre fordele – fx skal de ikke males.

- Når Bygning 324 har næsten 100 % glasvægge bunder det i en bevidst organisationsstrategi om at underbygge en større synlighed. Hvis vi har et rammebeløb for byggeriet, er det op til os at tegne en løsning, hvor merprisen på glasvægge kompenseres andre steder. Vi er særligt glade for, at det nu er muligt at få brandsikre partier i samme slanke profiler, som almindeligt glas, da det giver maksimalt lysindfald, forklarer Thomas Nørgaard.

Præfabrikerede glaspartier sparer tid
Glasfacade-systemet er fra Skandi-Bo, der har leveret ca. 1.400 m² glasfacader med forskellige lyd- og brandhæmmende klassifikationer. De er anvendt til facader på de indvendige tårne, og sammen med 36 dørpartier, til indvendig opdeling af mødelokaler mv. i kontorområdet.

Montagen tog otte uger og forløb helt efter planen. Pihl har været hovedentreprenør, og projektchef John Bech Hansen ser det som en stor fordel, at man har valgt en præfabrikeret løsning.

- Når det hele kommer i præfabrikerede rammer går det gnidningsfrit med montagen. Det er ude på pladsen, at tiden altid løber, så jo flere grænseflader og ubekendte faktorer, man kan eliminere, des bedre for budget og tidsplan, siger han.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.338