23948sdkhjf

Hvad gør arkitektkonkurrencer så svære at gennemføre?

Professor Kristian Kreiner og Ph.d.-studerende Peter Holm Jacobsen har undersøgt den dialogbaserede arkitektkonkurrence. Det er der kommet en ny bog ud af.
Hvorfor er arkitektkonkurrencer så vanskelige at gennemføre i praksis? I en ny bog, der tager afsæt i et konkret konkurrenceforløb, forsøger professor Kristian Kreiner og Ph.d.-studerende Peter Holm Jacobsen at give nogle af svarene.

Bogen beskriver den nyeste og mest komplicerede form for arkitektkonkurrence – en form, forfatterne har døbt "den dialogbaserede arkitektkonkurrence". Det var den konkurrenceform, som blev anvendt i forbindelse med "Skole, fritidstilbud og folkebibliotek i Ørestad City”, som forfatterne har fulgt på nærmeste hold.

Det særligt udfordrende og tankevækkende ved den dialogbaserede arkitektkonkurrence er, at den i udgangspunktet blander to uforenelige størrelser; konkurrence og dialog. De konkurrerende konsortier blev således pålagt at indgå i en kollektiv dialog undervejs i konkurrencen.

De mange dilemmaer
Bogen handler om de udfordringer, som den dialogbaserede konkurrenceform skaber for deltagerne. Den viser, hvad skal der til, for at konkurrencen kommer til at fungere efter hensigten, så dialogen fx ikke kommer til at handle udelukkende om en afklaring af programmet for konkurrencen, men også om en afklaring af selve opgaven.

Forfatterne viser også, hvordan tvivl og uklarhed risikerer at føre til negative afgræsninger. Konkurrencers formål er at udforske en sådan tvivl og uklarhed, men konsortierne har også krav på klare rammer for konkurrencen. Af den grund blev visse delopgaver, fx de trafikale løsninger, pillet ud af programmet undervejs, hvilket betød, at man ikke brugte konkurrencen til at udforske, hvilke måder denne vigtige opgave kunne være løst på.

Der er mange dilemmaer i enhver form for konkurrence, og dialogen skal bruges til at afbalancere mange forskellige hensyn. Den kan risikere at bringe arkitektkonkurrencers formål og legitimitet i tvivl, men den kan også gøre dem til en endnu mere central institution i fremtidens byggeri. Hvordan de skal bruges, ikke om de skal bruges, er derfor bogens fokus.

Kristian Kreiner er professor ved Copenhagen Business School, hvor han er tilknyttet Center for Ledelse i Byggeriet. Peter Holm Jacobsen er Ph.d.-studerende ved Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning på Roskilde Universitet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14