23948sdkhjf

Arbejdsmiljø er fortsat et problem i byggeriet

Tunge løft og fare for nedstyrtning og fald er fortsat en del af hverdagen på landets byggepladser. Det konkluderer Arbejdstilsynet ovenpå en landsdækkende aktion torsdag.
En mester står på jorden og tager imod materialer fra en 17-årig arbejdsdreng, der uden nogen form for sikring befinder sig 6-7 meter oppe på et meget mangelfuldt stillads. Dette er blot et af de eksempler på farlige situationer, som Arbejdstilsynet er stødt på torsdag.

På en anden byggeplads var fem arbejdsmænd blevet sat i gang med at rive et hus ned uden at have fået nogen instruktion i, hvordan de skulle udføre opgaven. På stedet var der akut nedstyrtningsfare, tre meter ned, og det eneste, de var udstyret med, var sikkerhedssko.

- Når vi igen og igen støder på de samme farlige forhold, bliver vi desværre bekræftet i, at det er nødvendigt, at Arbejdstilsynet kigger forbi. Det er chokerende, at der bliver ved med at være virksomheder, der tager så let på sikkerheden. Vi har igen set, at manglende planlægning af arbejdsopgaverne har ført til alvorlige sikkerhedsbrist. Hvis arbejdslederne blev bedre til at tale med de ansatte om, hvordan de konkrete arbejdsopgaver kan udføres sikkert, så kunne det forebygge meget af det, vi er stødt på, siger chefkonsulent i Arbejdstilsynet Kell Guldager Petersen.

139 forbud eller strakspåbud
Arbejdstilsynet har på dagens aktion besøgt 134 byggepladser i hele landet, og ud af dem var sikkerheden i orden i 38 tilfælde, og på 8 byggepladser blev der ikke arbejdet. Men på 88 byggepladser var risiciene så alvorlige, at Arbejdstilsynet måtte stoppe arbejdet med i alt 139 forbud eller strakspåbud.

- Med de forbud og strakspåbud som vi har givet i dag, har vi forhindret nogle ulykker i at kunne ske her og nu, men det skal ikke stå alene, for vi vil snart igen tage ud på de samme byggepladser for at følge op på, om de har efterkommet vores reaktioner. Og man skal huske, at aktionerne er ekstra tilsyn, som kommer oven i vores almindelige tilsynsarbejde med virksomhederne, siger Kell Guldager Pedersen.

FAKTA: Aktioner i byggebranchen
Arbejdstilsynet har siden 2006 ført særligt tilsyn med byggebranchen i form af aktioner, som kører sideløbende med vores almindelige tilsyn med branchen.

Baggrunden for vores tilsynsindsats er, at byggebranchen er den branche, der har næstflest ulykker set i forhold til beskæftigelsen. Hertil kommer, at byggebranchen også tegner sig for langt de fleste alvorlige ulykker, det vil sige ulykker, der har givet tre ugers fravær eller mere.

Det særlige ved aktionerne er, at de er landsdækkende, at der er særlige risici og farer, som vores tilsynsførende har fokus på, og at Arbejdstilsynet kommer uanmeldt.

Dobbelte besøg med særlige fokusområder
Siden starten af 2011 har aktionerne været udført som dobbelte besøg. Det betyder, at Arbejdstilsynet efter en kort periode kommer på besøg igen på de samme byggepladser for at kontrollere, om der er rettet op på de farlige eller risikable forhold, som vi konstaterede ved første besøg.

Der har siden 2006 været gennemført en række aktioner årligt med forskellige arbejdsmiljøproblemer i fokus. Det har fx været støj, ergonomiske forhold, fremkommelighed samt fald og snublefare. Nedstyrtningsfare har på den ene eller anden måde været et gennemgående fokusområde på alle aktionerne.

Aktioner i byggebranchen i 2012
Dato Fokusområder Antal forbud Antal straks-påbud
12. juni 2012 Nedstyrtningsfare til lavere niveau 7 83
Fald- og snublefare i samme niveau 0 21
Anden alvorlig fare *) 4 47
20. juni 2012 Nedstyrtningsfare til lavere niveau 7 32
Fald- og snublefare i samme niveau 0 9
Anden alvorlig fare *) 1 31
*) Alvorlige overtrædelser, der ikke vedrører fokusområderne.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093