23948sdkhjf

110 år gammelt kapel skal omdannes til teater og kulturhus

Nu er finansiering til omdannelse af Østre Kapel i Københavns Sydhavn til moderne teater på plads

I det sydøstlige hjørne af Vestre Kirkegård i Københavns Sydhavn finder du Østre Kapel. 

Der er tale om en over 100 år gammel rød murstensbygning, som efter at have stået tom i en årrække i dag fungerer som teaterscene for Sydhavn Teater over sommeren.

Bygningen skal nu gennemgå en stor istandsættelse, som skal transformere det tidligere kirkekapel til en moderne teater- og kulturbygning. Dermed får Sydhavnen et nyt kulturelt samlingspunkt med alt fra teateropsætninger, foredrag, kunstudstillinger til cafe-besøg året rundt.

Ombygningen blev i første omgang en realitet, da partierne på Københavns Rådhus bag budget 2023 valgte at afsætte finansiering på 20,1 mio. kr. 

Herudover har A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene formaal og Lokale og Anlægsfonden valgt at støtte renoveringsprojektet med hver 5 mio. kr.

Modernisering med respekt for historie og beliggenhed

Østre Kapel er en bevaringsværdig bygning fra år 1913 i røde mursten med sort bindingsværk. Bygningen er i historicistisk byggeskik med træk fra nationalromantikken og skønvirke.

Bygningen er 250 kvm og består af to fløje, som er forbundet af en mellembygning. Dertil kommer en uudnyttet 1. sal. Det er den ene fløj, kapelsalen, som i dag benyttes som teatersal.

Bygningsværket bærer imidlertid præg af nedslidning efter at have stået tom i en årrække, og der er ikke isolering eller varme i bygningen. Det betyder, at der i dag kun kan afholdes kulturaktiviteter i sommermånederne.

En ny fremtid for Østre Kapel

  • Østre Kapel er fra år 1913 og var det tredje kapel på Vestre Kirkegård
  • Bygningen er tegnet af København Kommunes daværende kirkegårdsarkitekt, Holger Jacobsen
  • Bygningen har siden 2016 været benyttet af Sydhavn Teater til teateropsætninger i sommermånederne
  • Forslaget om renovering af Østre Kapel har tidligere været behandlet i Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg samt Teknik- og Miljøudvalg
  • Det blev med budget 2023 besluttet, at Københavns Kommune ville afsætte 20,1 millioner kroner til istandsættelsen
  • A.P Møller Fonden og Lokale og Anlægsfonden har hver bevilget fem millioner kroner til istandsættelsen
  • Istandsættelsen forventes at begynde i tredje kvartal 2024 og forventes afsluttet ved årsskiftet 2025-2026

Kilde: Københavns Kommune

For at gøre bygningen tidssvarende og funktionel som moderne teaterbygning og kulturhus skal bygningen gennemgå en omfattende opgradering. Det skal ske med "respekt for bygningens særlige historie, store detaljerigdom og dens placering på en aktiv begravelsesplads", som det hedder.

Ombygningen vil inkludere en mindre tilbygning i forlængelse af teatersalen, forbedrede publikumsfaciliteter med blandt andet en café og en lille foyerscene samt en bedre udnyttelse af 1. salen, hvor der skal etableres et ekstra rum og nye kviste. 

Renoveringen indebærer derudover udskiftning og efterisolering af tag, udskiftning af etagedæk, installation af varme- og ventilationsanlæg samt udskiftning af elinstallationer.

Der skal samtidig etableres indbydende udearealer ved kapellet, som inviterer til ophold og åbner bygningen op mod de grønne omgivelser på kirkegården og forbinder det nye kulturhus med sine omgivelser.

Projekteringen forventes at begynde i andet kvartal 2023, og selve renoveringsdelen forventes at begynde i tredje kvartal 2024. Sydhavn Teater, som har drevet bygningen siden 2016, forventes også at genoptage driften efter ombygningen, som forventes at være afsluttet ved årsskiftet 2025-2026.

Se nøgletal for:
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109