23948sdkhjf

3D-renoveringer for 200 millioner

Kant Arkitekter har de seneste år gennemført en række projekter ved brug af BIM-platformen Revit. For øjeblikket 3D-projekterer firmaet tre større boligrenoveringsprojekter.
Hos Kant Arkitekter er man ikke i tvivl om, at digitalt byggeri er fremtiden. Tegnestuen 3D-projekterer netop nu tre større byggeprojekter med en samlet byggesum på mere end 200 mio. kr., og BIM er på mange måder blevet en integreret del af hverdagen hos Kant Arkitekter.

Blandt de igangværende projekter er Slagelse Boligselskabs bebyggelse ”Slotsvænget”. Bebyggelsen består af fem etageejendomme fra 1950’erne, som nu energirenoveres med ny klimaskærm og efterisolering.

Til registrering af energirenoveringen af de 99 boliger benytter arkitekterne Point Clouds, der genereres ved 3D laserscanning af facader med facadeåbninger, monteringsdybde, facadeornamentik, sokkelhøjder og meget mere. Resultatet er en ’punktsky’, der, med en nøjagtighed af 2-3 mm, registrerer alle flader på bygningen og danner en virtuel 3D-model.

- Fordelene ved brug af 3D laserscanning indbefatter præcis dokumentation af alle uregelmæssigheder, herunder sætningsskader, ventilationsriste, telefonkabler og ureglementerede antenne installationer, som ofte ikke kommer med i traditionelle opmålinger. Data genereret via Point Clouds gør projekteringen i Revit langt mere nøjagtig og detaljeret, forklarer Hanne Bier, kommunikationsansvarlig hos Kant Arkitekter.

BIM er blevet hverdag
Hos Kant Arkitekter møder man generelt en vis skepsis overfor brug af BIM-værktøjer på renoveringsopgaver. Der hersker blandt andet usikkerhed om, hvorvidt en 3D-model er hensigtsmæssig i forbindelse med renoveringsopgaver, og hvor detaljeret den i givet fald skal være.

- Vi har efterhånden opøvet så stor erfaring og rutine med BIM-værktøjer generelt, at det er nemt at afveje omfanget af modelarbejdet og skalere indsatsen i forhold til den enkelte opgave. Det handler om at vælge det rigtige værktøj til opgaven, forklarer Hanne Bier og tilføjer, at man i takt med den opbyggede erfaring har opnået en mærkbar effektivisering af arbejdsprocesserne. Det har givet bedre koncentration og tid til at beskæftige sig med kernen i projekterne – nemlig arkitekturen.

Generelt er erfaringen, at brugen af digitale redskaber medfører store fordele i relation til kommunikationen hele vejen igennem processen. De rummelige visualiseringer gør det markant nemmere at kommunikere med bygherre, brugere og entreprenører. Med en digital model kan der når som helst præsenteres en tredimensionel tur igennem byggeriet, og dermed hurtigt skabes større klarhed omkring byggeriet – både overfor brugere og bygherre.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078