23948sdkhjf

Danske arkitekter vinder pris for Europas mest bæredygtige byggeri

Aart architects blev den 9. oktober hædret ved Prime Property Award i München, der hylder Europas mest bæredygtige byggerier, for Inspiria Science Center i Norge.
160 byggerier fra 19 europæiske lande var med i opløbet til Prime Property Award, der er ejendomsbranchens svar på filmbranchens Oscars og hædrer byggerier i Europa, som på fornem vis forener kommerciel succes med social og miljømæssig bæredygtighed.

Efter et 10 måneder langt udskilningsløb, hvor en international jury løbende har indsnævret deltagerfeltet, blev Inspiria Science Center i Norge tirsdag den 9. oktober kåret som vinder af juryens specialpris.

Inspiria Science Center er tegnet af Aart architects, og den danske tegnestue fik sammen med bygherren Inspiria Eiendom overrakt juryens specialpris ved den internationale ejendomsmesse Expo Reali München. Science centret har begejstret juryen ved at forene arkitektur og formidling til en oplevelsesrig helhed, der skaber rammer for fremtidens oplevelses- og læringsmiljø og viser, hvordan bæredygtighed kan øge livskvaliteten for både miljøet og mennesker.

Science center inspirerer til en bæredygtig livsstil
- Det er en stor ære at modtage juryens specialpris, da prisen ikke afgrænser bæredygtighed til alene at være et spørgsmål om at reducere energi- og materialeforbruget. Prisen hædrer derimod byggerier, der skaber sunde og stimulerende rammer for samfundet som helhed, både socialt, økonomisk og miljømæssigt, udtaler Anders Strange, partner i Aart architects.

Med Inspiria Science Center har Aart architects tegnet et oplevelses- og læringscenter, hvor besøgende kan ”lege” sig til viden om en mere bæredygtig livsstil via alt lige fra interaktive udstillinger og publikumsværksteder til et planetarium og en udendørs science park.

For at promovere en bæredygtig livsstil er science centret designet som et lavenergi-byggeri og pilotprojekt indenfor bæredygtig affalds- og regnvandshåndtering. Dertil kommer, at regionens 40.000 skoleelever hvert år tilbydes gratis ekskursioner til science centret i bl.a. hybridbusser.

Dansk arkitektur når nye højder i udlandet
At prisen for et af Europas mest bæredygtige byggerier tildeles en dansk tegnestue, er et bevis på dansk arkitekturs internationale succes i disse år. Dansk arkitektur er kendt for sine humane og bæredygtige kvaliteter, og nye tal fra Danske Arkitektvirksomheder viser, at danske tegnestuer trods finanskrisen har styrket deres internationale aktiviteter med en vækstrate på hele 26 procent i 2011. Den markante fremgang betyder, at danske tegnestuers internationale omsætning satte rekord ved at runde 580 mio. kr. i 2011.

Hos Aart architects mærker de også fremgangen. Tegnestuen har Skandinavien som sit hjemmemarked, men er engageret i projekter i både Mellemøsten og Australien og henter over halvdelen af sin omsætning i udlandet.

Ifølge Anders Strange skyldes det ikke, at der er mindre at lave i Danmark. Det internationale fokus handler derimod om at gøre sig mindre sårbar ved at løfte blikket, tænke langsigtet og oprette nye strategiske baner.

Fakta om Prime Property Award
• Prime Property Award hylder europæiske byggerier, som på fornem vis forener kommerciel succes med social og miljømæssig bæredygtighed.
• Prime Property Award er anerkendt som ejendomsbranchens svar på filmbranchens Oscar.
• Prime Property Award uddeles hvert andet år af tyske Union Investment Group.
• 160 byggerier fra 19 europæiske lande var indstillet til Prime Property Award 2012.
• Prime Property Award 2012 blev uddelt den 9. oktober på ejendomsmessen Expo Real i München.
• Aart architects modtog juryens specialpris for Inspiria Science Center i Sarpsborg i Norge.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094