23948sdkhjf

Hele tre ting på én gang

Det handler ikke nødvendigvis om at være størst. For installatør Kaj Petersen fra firmaet Knud Petersen Filskov A/S i sydjyske Filskov drejer det sig mere om at kunne de rigtige ting og vælge de rette opgaver.
- Det gælder jo i bund og grund om at lave forretningsaftaler, som både virksomheden og kunden har glæde af. Begge parter skal have fordel af samarbejdet, for at det fungerer, konstaterer han.

Virksomheden med 15 medarbejdere er en af landets mindste teknikentreprenører, og begrebet ”entreprenør” skal i denne sammenhæng tages helt bogstaveligt, for Kaj Petersen har personligt både en el- og vvs-autorisation, og han er tillige autoriseret kloakmester.

Det indebærer fordele for virksomheden, men også for kunderne, mener han.

- Vi er selv i stand til at lave totale løsninger for kunderne, som kun behøver at gå ét sted hen, hvis de for eksempel skal have etableret et jordvarmeanlæg, eller hvis der skal flyttes en faldstamme i forbindelse med renovering af badeværelset. Jeg synes, det giver os en konkurrencefordel både på pris og kvalitet, siger Kaj Petersen.

Tværfagligheden slår også på forskellig vis igennem på de indre linjer hos Knud Petersen Filskov A/S, hvor det blandt andet er en indarbejdet praksis, at nye elektrikerlærlinge følger en vvs-montør nogle måneder for at få et indtryk af, hvordan rør, muffer og gevind skal håndteres rigtigt.

- Det er en fordel for den kunde, som for eksempel skal have skiftet en vandvarmer. Vi behøver kun at sende én mand, og det er kunden glad for. Jeg ved også, at mange af vores lærlinge sidenhen i deres videre arbejdsliv har været meget glade for den udvidede erfaring, de har fået hos os, siger Kaj Petersen.

Og lærlinge har der været mere end et halvt hundrede af i virksomheden, som blev etableret i 1958 af Kajs forældre, Knud og Britta Petersen.

Først med jordvarme
20 år efter installerede firmaet det første jordvarmeanlæg og blev dermed en af pionererne inden for et forretningsområde, som specielt i de senere år er vokset kraftigt.

I en længere periode importerede Knud Petersen Filskov A/S selv svenske jordvarmepumper af mærket Thermia til det danske marked, indtil den svenske producent blev opkøbt af Danfoss.

I rekordåret 2008 installerede den sydjyske installationsvirksomhed 110 jordvarmeanlæg over hele landet, men siden kom en finanskrise i vejen, og i fjor var tallet næsten halveret til 54 styk.

- Frem til 2005 var det nærmest idealisme, som drev markedet for varmepumper, efter at en tilskudsordning var faldet bort i begyndelsen af 1980’erne. Politisk rynkede man på næsen af opvarmning med el, men en jordvarmepumpe giver fire gange så meget energi fra sig, som den bruger. Varmepumperne er i dag meget effektive og utroligt driftssikre, og når man nu skal have vindenergien passet ind i det samlede energisystem og på den måde kan være med til at dække varmepumpernes elbehov, går tingene op i en højere enhed, siger Kaj Petersen og tilføjer, at hans virksomhed også hvert år installerer et større antal ”knallerter”, som er luft luft-varmepumper.

Passende niveau
Knud Petersen Filskov A/S markedsfører sig på jordvarmeområdet under navnet Geotherm og har selv det nødvendige maskinudstyr til at grave slanger ned. Virksomheden tilbyder i forskellige sammenhænge yderligere at udføre dette arbejde som underentreprenør for andre installationsvirksomheder.

Forretningen i Filskov deltager næsten ikke i noget licitationsarbejde, for det kan ifølge Kaj Petersen ikke betale sig i den aktuelle konkurrencesituation, og han har i det hele taget ikke ambitioner om at virksomheden skal vokse sig ud af de nuværende rammer.

– Vi er bemandingsmæssigt på det niveau, hvor vi hører hjemme, og vi har i mere end 30 år været i stand til hvert år at levere et overskud. Den model er der ikke nogen grund til at lave om på, for det er jo ærgerligt, hvis man er nødt til at skulle tage penge med på arbejde. Vi investerer forsigtigt og forsøger at gøre os alsidige, så vi har andet at falde tilbage på, hvis et forretningsområde skulle svigte. I det billede profiterer virksomheden også af, at jeg repræsenterer tre forskellige autorisationsordninger.

Om virksomheden
• Knud Petersen Filskov A/S blev oprettet af Britta og Knud Petersen i 1958.
• Virksomheden blev omdannet til aktieselskab i 1978, da sønnen Kaj Petersen kom med i virksomheden. Han overtog ledelsen ved faderens død i 1998.
• Kaj Petersen er uddannet elinstallatør og siden også vvs-installatør med kloakmesterautorisation.
• Omsætningen fordeler sig med cirka 60 procent på vvs-arbejde og 40 procent på el.
• Omsætningsfordeling på sektorer: landbrug 25 procent, jordvarme 25 procent, nybyggeri, institutioner og lettere industri 25 procent, spjældopgaver for private 25 procent.


Artiklen er skrevet af Klaus A. Jensen og er oprindeligt bragt i TEKNIQs magasin "Dansk VVS"
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094