23948sdkhjf

Friis & Moltke-projekt vinder bygningspræmiering

Thisted Gymnasiums spritnye samlingssal ”Teutonersalen” får Thisted Kommunes bygningspræmiering 2012.
- Som arkitekten sagde til indvielsen – så har gymnasiekomplekset fået et smykke. For mig er det imidlertid ikke kun gymnasiet, men hele Thisted Kommune, der er blevet en stor del rigere med etableringen af denne fine bygning, sagde borgmester Lene Kjelgaard blandt andet ved overrækkelsen af det synlige bevis på bygningspræmien – en plakette i bronze – ved begivenheden på Thisted Gymnasium, mandag formiddag.

Teutonersalen, som bygningen hedder, er opført som en tilbygning til Thisted Gymnasium. Salen er i en størrelse og funktion, der fordrer, at bygningen på den ene side indordner sig og tilpasser sig omgivelserne og på den anden side har et selvstændigt arkitektonisk udtryk.

Set på afstand gør salen i grunden ikke meget væsen af sig. Den har en tilbagetrukket placering delvist skjult af træer og markerer sig mest set fra adgangsvejen. Bygningen er gravet ind i terrænet, hvilket bidrager til at reducere dens størrelse. Facaden er næsten uden åbninger og beklædt med plader i cortenstål. Pladernes opdeling af facaden er med til at give bygningen en opfattelig skala samtidig med at forskelle i pladernes overflade skaber variation i facaden.

Gymnasiet og Teutonersalen er sammenbygget med en forbindelsesgang, der også rummer en publikumsindgang til salen. Bygningerne er placeret, så der er skabt et afgrænset pladsrum til udeophold for gymnasiets elever og for publikum ved aktiviteter i salen.

Salen er et eksempel på godt og smukt nutidigt byggeri, og er tillige en veltilpasset tilbygning til Thisted Gymnasium, som ikke blot har givet gymnasiet den ønskede sal, men også har beriget omgivelserne med sine rumlige kvaliteter. Thisted Kommune tildeler derfor årets bygningspræmie til Thisted Gymnasium som en anerkendelse af det smukke resultat.

Teutonersalen er tegnet af arkitektfirmaet Friis & Moltke A/S.

Tre præmier uddelt
Bedømmelseskomiteen har valgt at give hædrende omtale til tre forskellige eksempler på fint, spændende og flot tilpasset boligbyggeri samt et erhvervsbyggeri.

Temaet for arkitekturens dag den 1. oktober 2012 er hverdagens arkitektur, og Thisted Kommune ønsker at udtrykke anerkendelse af, at der bygges gode og smukke boliger i kommunen, ved at give en hædrende omtale til tre meget forskellige enfamiliehuse.

De tre huse er af høj arkitektonisk kvalitet, men deres økonomi er meget forskellig. Der er et hus til en almindelig ung familie på en mindre grund i Klitmøller, der er et større og mere luksusbetonet hus med havudsigt i Sennels samt et hus i Hurup, der bedst kan beskrives som eksklusivt i sin konsekvente insisteren på de bedste materialer og en kompromisløs perfekt udførelse.

Hans Bachs Vej 9, Klitmøller
Huset er opført i træ, og det er lykkedes at skabe et hus med gode rumkvaliteter både ude og inde, der også giver familien udendørs opholdsarealer, skærmet for såvel indblik som vind, uden at huset af den grund fremtræder lukket. Brug af pergolaer og smukt udførte hegn, der føjer sig til husets udformning samt omhyggelig bevaring og genplantning af klitten bidrager til det imødekommende udtryk.

Arkitekt: Hans Schwarz Sørensen, Højbjerg

Klosterengen 18b, Sennels
Huset er udført af grå sten og helhedsindtrykket er afdæmpet. Det ligger højt over fjorden og er placeret yderst på kanten, hvor det flade terræn falder mod vandet. Husets haveside er åben og hævet over terrænet, der ligger som en grøn skrånende flade, afgrænset mod fjorden af kratagtig vegetation. Fra ankomstsiden er huset lukket. Det spænder ud i hele grundens bredde og trykker sig ned i terrænet, men alligevel er huset er en barriere mod fjorden, som kun anes fra de bagvedliggende huse.

Arkitekt: By & Bygning Arkitekter.

Svanevej 18, Hurup
Huset er et længehus med hvidkalkede facader, store glaspartier og sort listetækket pap-tag med 45 graders hældning. Det er en traditionel bygningstype, både i form og materialevalg, men det er i flere henseender et bemærkelsesværdigt hus. Huset er placeret på en skrånende grund, hvilket er udnyttet til dels at etablere adgang til huset i kælderniveau og dels at omgive husets stueetage med en terrasse, der løfter det fri af terrænet.

Arkitekt: Henning Roesgaard, Højbjerg

Erhvervsbyggeri – Videnscenter Thy-Mors
Erhvervsområder er ofte karakteriseret ved en høj grad af individualitet, der ikke nødvendigvis udtrykkes i arkitektonisk kvalitet. Kommunen ønsker at fremhæve Videnscenter Thy-Mors, fordi det er et eksempel på virksomhedssamarbejde, der også får et bygningsmæssigt udtryk af høj arkitektonisk kvalitet.

Videnscenter Thy-Mors adskiller sig ikke i det ydre fra andre moderne administrationscentre, som ligger i de større byers erhvervsområder. Det er et stort volumen udformet som en kasse med store glasarealer, der skaber variation og transparens i facaden. Det er bygningens indre, som i højere grad påkalder sig opmærksomhed. I udformning af ankomstarealer, møderum, kontorer og kantine er det lykkedes at skabe rum med store visuelle kvaliteter ved behandling af lysindtag, farvesætning og anvendelse af kunstnerisk udsmykning som en integreret del af bygningens arkitektoniske udformning.

Arkitekt: KPF A/S
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078